Ryanair krijgt tik op de vingers: piloten mogen niet worden overgeplaatst
Ryanair mag de piloten op luchthaven Eindhoven niet gedwongen overplaatsen, zo bepaalde de rechter. Ook riepen minister Koolmees en vier Europese collega’s het bedrijf op om het lokale arbeidsrecht te respecteren.
Vliegmaatschappij Ryanair komt niet meer weg met haar omstreden personeelsbeleid. Donderdag stelde de Nederlandse rechter dat Ryanair het besluit om haar basis op Eindhoven te sluiten niet had mogen nemen. De 16 piloten, die de zaak hadden aangespannen, mogen niet gedwongen worden overgeplaatst naar het buitenland. Hun salaris moet worden doorbetaald, zelfs als zij niet meer kunnen werken en Ryanair de basis toch sluit. Verder moet Ryanair ervoor zorgen dat zij hun vliegvaardigheden niet verliezen.
Ook stuurden vijf Europese ministers van sociale zaken, waaronder de Nederlandse minister Wouter Koolmees, een brief naar Ryanair-topman Michael O’Leary om er bij hem op aan te dringen dat Ryanair voortaan het lokale arbeidsrecht respecteert en zich niet meer beroept op het Ierse arbeidsrecht. Volgens hen moeten de contracten van Ryanair na een korte overgangsperiode worden omgezet naar lokale wetgeving. De brief is in handen van Trouw.
Ryanair beroept zich momenteel op het Ierse arbeidsrecht omdat er wordt gevlogen met vliegtuigen die zijn geregistreerd in Ierland. Dat werknemers veelal zijn gestationeerd op een basis in een ander land, maakt volgens Ryanair niet uit. Doorgaans is het Ierse arbeidsrecht een stuk kariger dan dat van andere Europese landen.
De ministers betreuren het dat Ryanair in veel Europese landen een conflict heeft met haar werknemers. Volgens de ministers moeten alle contracten van Ryanair zo snel mogelijk worden omgezet. Ze wijzen erop dat Ryanair juridische risico’s loopt door de lokale wetgeving niet toe te passen.
Dat de ministers een punt hebben, bleek donderdag wel uit de uitspraak van de rechter in Den Bosch, die vernietigend was voor Ryanair. De rechter veegde in zijn uitspraak de vloer aan met de bewering van Ryanair dat de vliegbasis dicht moet vanwege bedrijfseconomische redenen.
Sanctie
De rechter ziet de sluiting als een sanctie voor de stakingen van het personeel. Deze conclusie baseert hij op het feit dat Ryanair eind september per brief heeft gedreigd om de basis te sluiten als er zou worden gestaakt. De staking voor betere arbeidsvoorwaarden ging toch door, waarna Ryanair het dreigement uitvoerde. De piloten zouden gedwongen worden overgeplaatst naar plekken in Zuid en Oost-Europa en Noord-Afrika, terwijl Ryanair ook dichterbij Nederland vliegbases heeft.
Hoewel dit al voldoende was om de piloten in het gelijk te stellen, constateert de rechter ook dat het Nederlands recht wel degelijk van toepassing is en dat het Ierse bedrijf daarom niet zo maar op eigen houtje kan bepalen dat een belangrijke arbeidsvoorwaarde, in dit geval de standplaats, wordt gewijzigd. Van een zwaarwichtig belang van de kant van Ryanair is volgens de rechter geen sprake.
Mocht Ryanair de piloten toch overplaatsen, dan moet het bedrijf per overgeplaatste piloot 250.000 euro aan boete betalen. Als piloten door een gebrek aan vlieguren hun vliegbevoegdheid verliezen dan moet Ryanair per maand 50.000 euro per vlieger betalen.
In een reactie stelde Ryanair donderdag dat de basis in Eindhoven volgende week gewoon dichtgaat, ondanks de uitspraak van de rechter. De Ierse prijsvechter gaat in hoger beroep.
De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers reageerde verheugd op de uitspraak. “Dit is een belangrijke stap om van Ryanair een bedrijf te maken dat op een gezonde manier met zijn werknemers omgaat”, zei een woordvoerder.
Lees ook:
Mag Ryanair Nederlandse piloten dwingen te verhuizen naar Zuid-Europa en Afrika?
Zestien piloten gaan de juridische strijd aan met Ryanair, omdat ze niet gedwongen willen verhuizen.