RWE ziet meer kansen in zon- en windenergie

Moederbedrijf Essent wil grote parken ontwikkelen in Midden-Oosten, Noord-Afrika, de VS en Turkije

Energiebedrijf RWE, eigenaar van het Nederlandse Essent, gaat zich volop toeleggen op hernieuwbare energie. RWE, dat eerder dit jaar het bedrijf opsplitste in een conventionele tak (kolen- en kernenergie) en een duurzame tak (wind, zon en waterkracht), wil grote projecten opzetten in nieuwe markten.

In het Midden-Oosten, Noord-Afrika, de VS en Turkije wil RWE met kapitaalkrachtige partners grote parken met wind- en zonne-energie ontwikkelen. In het RWE-hoofdkwartier in het Duitse Essen ontvouwden topman Peter Terium en de Hans Bünting, baas van de duurzame sector RWE Innogy, gisteren hun plannen.

Innogy is de pubertijd ontstegen, aldus Terium. De omzet van de nieuwe tak is in 2015 volgens voorlopige cijfers verdubbeld, tot ruim 400 miljoen euro. Het bedrijf wil die koers voortzetten, maar heeft daarvoor partners nodig, omdat RWE zelf nog maar weinig financiële middelen heeft.

De fossiele tak van RWE draait slecht, kolen- en kerncentrales zijn uit de gratie. De prijs van elektriciteit is laag. Om kapitaalkrachtige partijen aan te kunnen trekken, zoals banken, was RWE gedwongen het bedrijf op te splitsen.

Voor investeerders geldt de fossiele tak tegenwoordig als een risico. Volgens Bünting lukt het RWE goed om investeerders te interesseren in duurzame projecten.

De 'groene' tak draait als een lier, aldus de Nederlander Terium. Eind dit jaar wil RWE met Innogy naar de beurs om kapitaal aan te trekken. Het bedrijf staat in de topvijf van de wereldspelers in windparken op zee. Op het vasteland van Europa is RWE inmiddels een grote speler in wind: er is 2000 megawatt aan capaciteit geïnstalleerd, onder meer in Nederland nabij Urk. RWE doet verder mee in de aanbesteding voor het buitengaatse windpark Borssele 1 en 2 voor de kust van Zeeland, dat een capaciteit krijgt van 700 megawatt.

In Nederland klinkt de roep om sluiting van kolencentrales, zoals de splinternieuwe kolos van RWE in de Eemshaven. Terium wilde er gisteren niet te veel over kwijt. "Het is een politieke discussie, waarbij de vraag meespeelt of sluiting van een moderne centrale in Nederland niet tot gevolg zal hebben dat dan elders oudere kolencentrales, die veel meer CO2 uitstoten, juist langer open zullen blijven."

Terium wees erop dat RWE destijds investeerde in de nieuwe kolencentrale na intensief overleg met de Nederlandse overheid. "Sluiting is niet voor de hand liggend, na de miljardeninvestering die wij hebben gedaan." Vrijwel zeker zal RWE van de Nederlandse staat een hoge financiële vergoeding eisen als de Eemshaven dicht moet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden