Rwandese commandant krijgt 25 jaar voor genocide

(Novum/AP) - Het Rwandatribunaal in Arusha heeft dinsdag de voormalige militaire commandant van de Rwandese provincie Butare, luitenant-kolonel Tharcisse Muvunyi, tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn aandeel in de genocide van 1994.

Het VN-tribunaal verklaarde Muvunyi schuldig aan vier aanklachten wegens genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Rechter Asoka de Silva zei dat de troepen die onder Muvunyi's bevel stonden achter de 'systematische moord' op ten minste 140 studenten en Rode-Kruiswerkers zaten. Hij voegde eraan toe dat Muvunyi aanzette tot haat en toezicht hield op de wegversperringen, waar zijn troepen Tutsi's van Hutu's scheidden alvorens hen om te brengen.

Tijdens de genocide slachtten extremistische Hutu's in honderd dagen tijd naar schatting een half miljoen Tutsi's en politiek gematigde Hutu's af. Alleen al in Butare werden honderdduizend mensen vermoord, aldus hoofdaanklager Hassan Jallow tijdens het proces.

Eerder dinsdag sprak het tribunaal de voormalige burgemeester van het Oost-Rwandese Rukara, Jean Mpambara, vrij van betrokkenheid bij de volkenmoord. De rechter achtte onvoldoende bewezen dat Mpambara, die in 2001 in een vluchtelingenkamp in Tanzania werd opgepakt, een leidende rol speelde bij de moordpartijen in de zuidoostelijke provincie Kibungo, aan de Tanzaniaanse grens.

De aanklagers zeiden het vonnis te zullen bestuderen alvorens te besluiten of ze in hoger beroep gaan.

Mpambara is de vierde verdachte die door het Rwandatribunaal is vrijgesproken. Het tribunaal werd opgezet door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en moet de verantwoordelijken voor de Rwandese genocide van 1994 bestraffen. Tot nog toe is 29 keer uitspraak gedaan en er lopen nog processen tegen 27 verdachten. Het tribunaal wil de zaken in 2008 hebben afgerond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden