Rwanda schuldig aan genocide

amsterdam – Er is in de jaren negentig mogelijk genocide gepleegd in Congo door Rwandese militairen of met steun van Rwanda. Dat staat in een rapport van het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, waar het Franse dagblad Le Monde de hand op heeft weten te leggen.

De krant kon naar eigen zeggen de ’bijna definitieve versie’ van het rapport, dat in september openbaar gemaakt wordt, inzien. VN-onderzoekers zeggen hierin dat ’de systematische (...) aanvallen tegen Hutu-vluchtelingen in Congo wijzen op meerdere bezwarende elementen die, als ze bewezen worden voor een bevoegde rechtbank, gekwalificeerd zouden kunnen worden als genocide’.

Na de moord op 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s vluchtten één miljoen Hutu’s naar buurland Congo. Het Rwandese leger viel in 1996 en 1998 Congo binnen om jacht te maken op de verantwoordelijken van de genocide. Het conflict leidde tot wat wel de eerste Afrikaanse Wereldoorlog, uitgevochten op Congolees grondgebied, wordt genoemd. Burundi en Oeganda vochten mee aan de zijde van Rwanda. Angola, Zimbabwe, Namibië, Soedan, Tsjaad en Libië hielpen Congo, soms in ruil voor begeerlijke grondstoffen.

De oorlog eindigde officieel in 2003, maar in de Oost-Congolese provincies Noord- en Zuid-Kivu woedt de strijd nog. De onveiligheid in het oosten van Congo wordt veroorzaakt door gevluchte extremistische Hutu’s, georganiseerd in de FDLR. De in Congo achtergebleven Tutsi-rebellen van de CNDP zijn grotendeels in het Congolese leger opgenomen.

De meeste schendingen in het rapport zijn tussen 1996 en 1998 door het Rwandees Patriottisch Front gepleegd, waarvan de recent herkozen Rwandese president Paul Kagame al twintig jaar de leider is. Er staan ook mensenrechtenschendingen in het rapport die gepleegd werden door de AFDL, de beweging van Congo’s vermoorde ex-president Laurent-Désiré Kabila, vader van de huidige Congolese president Joseph Kabila. Vader Kabila werd met hulp van Rwanda en Oeganda aan de macht geholpen.

Vooral voor Paul Kagame en Joseph Kabila kan het VN -rapport zeer schadelijk zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden