RVU stookt vuurtje op

Met het programma 'God bestaat niet' kweekt de RVU geen begrip tussen mensen. Integendeel, het zet aan tot agressie en verbaal geweld.

De makers van het RVU-programma 'God bestaat niet', Muntz en Van de Wint, vinden het klimaat in Nederland 'zo verpest', dat ze niet nog verder durven gaan in hun aanvallen op kerk en geloof. 'Zelfs als ons doel was om keihard te kwetsen, was dat geoorloofd', zei Van de Wint in Trouw.

Hun eigen bijdrage aan het verpeste klimaat in ons land lijkt hen nog niet opgevallen. Die staat bijvoorbeeld op de website van de RVU:

'Ben je ook zo ZIEK van gelovigen? Met hun eeuwige geleur met hun god... Hangen ze weer het zoveelste vage verhaal op, vol gaten en plotholes...

Ik zou ze het liefst een nekschot geven'. Op zulke stijlbloempjes volgen dan weer de venijnige reacties van gelovige mensen. Sommigen slaan op de site zelfs spontaan aan het bidden.

Het RVU-programma heeft verschilllende denkwerelden niet voor elkaar geopend, maar mensen hooguit aangezet tot hysterie, agressie en verbaal geweld. Gevaarlijke gekken mogen op hun site zelfs vrij spelen met de gedachte aan moord en daarbij icoontjes tekenen van Jezus die aan het kruis wordt gemitrailleerd.

Na het najaar van 2004 is het van een ongelooflijke na”viteit vrijheid van meningsuiting zo te blijven verwarren met schelden en kwetsen, daar een recht van te willen maken en dat ook nog denken te kunnen verkopen als educatief.

Na de vreselijke moord op Van Gogh hebben IKV en Pax Christi besloten om de komende Vredesweek de nieuwe intolerantie en het bedorven vredesklimaat in eigen land aan de orde te stellen.

Het zijn grote humanistische educatieve scholen zoals van Janis en Brewster Smith, die er van uitgaan, dat je vanuit een educatief gezichtspunt mensen met tegengestelde opvattingen met elkaar in gesprek moet willen brengen. Je moet ze zo leren met elkaar te communiceren dat het niet bedreigend hoeft te zijn voor het ethos van de ander.

De RVU deelt die visie op educatie niet en stookt vuurtjes liever op. Ze vindt de overheid eigenlijk aan haar zijde, want in Nederland is de humanistische educatieve praktijk met wortel en tak wegbezuinigd. Vormingscentra die daar werk van maakten zijn bijna allemaal gesloten. Maar de RVU mag als 'educatieve'omroep zich ongehinderd blijven gedragen als zendgemachtigde van 'de athe”stische kerk'en dat ook nog eens stiekem in de kerk van een ander.

Ik hoop dat de kerken zich er niet door laten provoceren, maar de komende Vredesweek toch zullen aangrijpen voor het gesprek. Niet alleen met moslims, maar meer nog met degenen in dit land die van God los zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden