RvS kritisch over voorstel toezicht advocaten

De Raad van State (RvS) is er niet van overtuigd dat het toezicht op de advocatuur momenteel tekortschiet. De raad vindt dan ook dat de instelling van een college van toezicht, zoals staatssecretaris Fred Teeven van Justitie wil, mogelijk meer kwaad dan goed doet, omdat er dan toezicht op toezicht wordt gestapeld.

Het gaat om een advies van de raad, die in dit geval adviseur is van de regering. De staatssecretaris is niet verplicht het advies op te volgen.

Het toezicht op advocaten in Nederland is in handen van de dekens (hoofden) van de regionale afdelingen van de Nederlandse Orde van Advocaten. Boven hen staat nog de landelijke deken. De advocatuur heeft ook haar eigen tuchtrechtsysteem.

Teeven heeft de raad er niet van kunnen overtuigen dat de dekens hun werk als toezichthouder niet goed doen. Er is 'onvoldoende overtuigend gemotiveerd in welk opzicht het huidige stelsel tekortschiet', aldus de RvS. Volgens de adviesafdeling van de RvS kunnen de verbeteringen die Teeven wil, worden bereikt zonder dat daarvoor een afzonderlijk college van toezicht nodig is.

De Nederlandse Orde van Advocaten betreurt het dat Teeven aanstuurt op meer overheidsbemoeienis met het advocatentoezicht. 'Ondanks dit negatieve advies stuurde het kabinet de plannen naar de Tweede Kamer', aldus de orde.

Volgens de orde betekenen de plannen van Teven ook dat de geheimhoudingsplicht op de tocht staat. Zo moet de voorgestelde toezichthouder alle informatie die hij bij het uitoefenen van zijn taak tegenkomt, kunnen delen met 'een verscheidenheid aan personen'. Onder hen zijn degene die de kwaliteit toetst, vooronderzoekers en rapporteurs. 'Dit betekent in feite dat een rechtzoekende er niet meer op kan vertrouwen dat wat hij in vertrouwen aan zijn advocaat vertelt, ook alleen tussen hem en zijn advocaat blijft.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden