RVD ontkent betrokkenheid Oranjes bij jachtpartij

(Novum) - De koninklijke familie is maandag niet betrokken geweest bij een jachtpartij op het Kroondomein bij Paleis Het Loo in Apeldoorn. Met die mededeling heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gereageerd op berichten die dat suggereerden. De RVD had eerder aangegeven niet te reageren op dergelijke berichten, maar doet dat nu toch omdat de dienst overstelpt werd met vragen van de media.

De Faunabescherming en Eerste Kamerlid Nico Koffeman van de Partij voor de Dieren trokken maandag aan de bel over de vermeende jachtpartij. Volgens hen waren terreinwagens met Duitse kentekens en auto's van het koningshuis waargenomen. Ook zijn schoten gehoord die volgens Koffeman op een drukjacht wijzen.

Aangescherpte beveiliging zou er bovendien op wijzen dat leden van de koninklijke familie meedoen aan de jacht. Koffeman vindt het opmerkelijk dat zo'n grote jachtpartij plaatsvindt in het licht van de ophef over de jacht van de afgelopen weken.

Volgens de RVD was er geen betrokkenheid van de koninklijke familie bij de jachtpartij. De RVD kan overigens niet zeggen of er überhaupt is gejaagd. Ook de aanwezigheid van auto's met Duitse kentekenplaten kan niet worden bevestigd. De RVD voegt er wel aan toe dat eerdere berichten over jachtpartijen drie weken geleden niet klopten.

De Tweede Kamer besloot vorige maand dat de drukjacht op wilde zwijnen niet mag worden toegestaan. Een meerderheid nam een motie aan die het minister van Natuur Gerda Verburg (CDA) verbiedt de provincie Gelderland een ontheffing te verlenen om wilde zwijnen af te schieten. Verburg stond vervolgens de jacht op zwijnen tot januari toch toe, vanwege de verkeersveiligheid en omdat de situatie uit de hand zou lopen. Er lopen volgens de provincie zeker 4600 zwijnen rond op de Veluwe, die zorgen voor overlast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden