Ruzie tussen KNSB en commerciëlen

NIEUWEGEIN - Nog voor de eerste wedstrijd is gereden, is het alweer oorlog in het Nederlandse schaatsen. De KNSB en de vorige maand opgerichte Vereniging van Professionele Schaats Teams (VPST) staan lijnrecht tegenover elkaar.

De belangenvereniging heeft inmiddels een klacht bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa neergelegd. Bovendien zoeken advocaten voor de VPST uit of er juridische procedures moeten komen tegen de KNSB. “Ouderwets, feodaal, onfatsoenlijk”, vindt de belangenvereniging van de schaatsbond. “Wij zijn niet bang”, kaatst de schaatsbond terug. De KNSB geniet rugdekking van hoofdsponsor Aegon die de dialoog wil openhouden.

De klacht bij de NMa behelst vier punten: 1. De dominante positie van de KNSB in het Nederlandse hardrijden op de schaats; 2. Oneerlijke concurrentie; 3. Beperking van de bewegingsvrijheid van topschaatsers; 4. Beperking van financiële, commerciële en maatschappelijke ontplooiing van toprijders.

De Vereniging van Professionele Schaats Teams trad gisteren in Nieuwegein in de openbaarheid. In de VPST zijn verenigd Sanex (Rintje Ritsma, Marianne Timmer, Martin Hersman), SpaarSelect (Gianni Romme, Bob de Jong) en Unit 4 (broers Rykkje). Voorzitter is Jos Vaessen, bekend uit de motorsportwereld. De Limburger trad drie jaar geleden ook op voor de commerciële ploeg van Ritsma.

Het conflict is begonnen na een kennismakingsbezoek van de VPST bij de schaatsbond op 12 oktober. De bond bracht daarna middels een persbericht het nieuws naar buiten dat de profploegen in het langebaanschaatsen zich hadden verenigd. Ook ging het niet om een 'serieuze gesprekspartner'.

Vaessen: “Wij waren verbijsterd dat de KNSB dit bekendmaakte. Wij beoogden in alle rust tot goede afspraken te komen. Wij hebben op een stuk of tien belangrijke punten vanuit gebundelde kracht overleg willen voeren. Maar ik moet zeggen dat we voortdurend een gevoel van minachting kregen.”

In Nieuwegein hingen vier schaatspakken aan de muur, alle met verschillende reclame op de blauwe broekspijpen, de oranje borst en de witte mouwen. “Dit is eigenlijk de wens van de gedachte. Schaatsen heeft een nieuwe markt gekregen vanuit het bedrijfsleven. De sport zou zich hierover moeten verheugen maar in plaats daarvan hanteert de bond regels van 25 jaar her.”

Reclameuitingen op de wedstrijdpakken vormen de crux in het schaatsconflict. De VPST kwam er achter dat bij grote wedstrijden alleen pakken met reclame van de bondssponsors zijn toegestaan. Wie ze niet draagt, doet niet mee. Vaessen: “De bond heeft zelf ook een ploeg waarin rijders dezelfde contracten hebben als elders. De kernploeg heeft geen inhoud meer.”

Over Aegon deed Vaessen overigens niet negatief, omdat de verzekeraar een van de sponsors is die miljoenen in de schaatssport stoppen. “Door de opkomst van sponsorploegen is de KNSB zich gaan verdedigen”, aldus Vaessen, “ik weet dat verdedigen geen middel is om te winnen. Er zit hooguit een gelijkspel in.”

Maandag, toen de partijen uit elkaar gingen, lag er een afspraak om op 9 november opnieuw om de tafel te gaan zitten. “Ik weet niet of dat overleg nog doorgaat. Wij betreuren de gang van zaken.” De afspraak kan gewoon doorgaan want zowel de KNSB als hoofdsponsor Aegon wil de dialoog open houden.

De schaatsbond verdedigde zich gisteren bij monde van Wim Schenk. “Goedkope kretologie”, vindt de voorzitter de verklaring van de VPST. “Ik hoor dit soort dreigementen al drie jaar van Vaessen. Ik vind dat hij ermee moet ophouden of ze eens ten uitvoer moet brengen.”

Voor Schenk is de VPST “geen belangenvereniging van topschaatsers maar van geldschieters van privéploegen. Easy Riders. Ze profiteren kortstondig van een paar toppers maar hebben geen enkel beleid, geen structuur, doen niets aan opbouw en koesteren zelfs geen toekomstfilosofie.” Schenk snapt de commotie over de persverklaring niet. “Wij hebben maandag gewoon bekendgemaakt met wie wij besprekingen voerden, doen we altijd, ook als het met iemand uit boerenkoolstronkeradeel is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden