Ruzie rond Mandela's vermeende vermogen

Mandela met achter hem Winnie-dochter Zenani en naast hem de Zenanidochters Zazine (l) en Swati, ieder met een achterkleinkind. Beeld epa
Mandela met achter hem Winnie-dochter Zenani en naast hem de Zenanidochters Zazine (l) en Swati, ieder met een achterkleinkind.Beeld epa

Voor de duidelijkheid: Nelson Mandela (94) is nog niet dood. Het anti-apartheidssymbool overwint zijn gezondheidsproblemen steeds. Het getouwtrek rond de erfenis van de broze held bereikt desondanks nieuwe hoogten binnen zijn ingewikkelde familie.

Tussen de verschillende takken is er niet alleen onenigheid over wie wat krijgt, maar ook over het voeren van de merknaam 'Mandela'. Dochter Mazakiwe (uit zijn eerste huwelijk) verkoopt 'Madibawijn', naar Mandela's koosnaam, vanuit haar House of Mandela. Kleindochters Swati en Zaziwe (op beeld met hun moeder Zenani, een dochter van tweede vrouw Winnie) schitteren in de realitysoap 'Being Mandela', die ze weer vooral gebruiken om hun T-shirtlijn LWTF - Long Walk To Freedom, naar Mandela's beroemde autobiografie - met afbeeldingen van hun opa te promoten. Terwijl Mandela in 2007 juist zijn portret liet verwijderen van al het marketingmateriaal van zijn liefdadigheidorganisatie. Hij had genoeg van zijn cultstatus.

En kleinzoon Mandela, volgens velen een Mandela in de dop met politieke aspiraties, zou alvast de uitzendrechten van zijn opa's begrafenis aan de Zuid-Afrikaanse tv-zender SABC hebben verkocht.

Oud zeer speelt een rol in het enigszins genante geruzie tussen de Mandela's. Alle kinderen hadden te kampen met een afwezige vader. Maar vooral de nakomelingen van zijn eerste vrouw - de inmiddels overleden, anonieme en apolitieke Evelyn Mase - voelen zich overschaduwd door die van zijn tweede vrouw: de beroemde en omstreden vrijheidsstrijdster Winnie Mandela. Terwijl Evelyn en haar kinderen in de anonimiteit verkeerden, groeide Winnie tijdens Mandela's 27-jarige gevangenschap op Robbeneiland uit tot het radicale gezicht van zijn gevecht tegen apartheid. Mandela's huidige vrouw Graça trachtte, zonder succes, de families van zijn ex-vrouwen met elkaar te verzoenen.

Onduidelijkheid
Des te opmerkelijker is het dat dochters Mazakiwe (60), Mandela's enige nog levende kind uit zijn huwelijk met Evelyn, en Zenani (58), de oudste van Winnie, nu samen een rechtszaak aanspannen tegen zakenpartners van hun vader. De halfzussen eisen dat advocaten George Bizos en Bally Chuene, en zakenman Tokyo Sexwale opstappen uit twee bedrijven van hun vader: Harmonieux Investment en Magnifique Investment.

Die bedrijven zorgen er onder meer voor dat de opbrengsten uit de verkoop van Mandela's handafdrukken en andere kunstwerken die zijn handtekening dragen, met een geschatte waarde van 1,3 miljoen euro, richting zijn familie vloeien. Volgens Mazakiwe en Zenani, beiden betrokken bij de bedrijven, zijn de heren nooit door Mandela aangewezen als bestuurders. Bizos, Mandela's advocaat en vertrouweling, Chuene en Sexwale beweren juist dat Mandela hen vijf jaar geleden zelf heeft gevraagd.

Ondertussen is volstrekt onduidelijk hoeveel vermogen Mandela precies heeft en hoe hij dat zal verdelen na zijn dood. De speculaties rond zijn vermogen variëren van vrijwel niks tot ruim 11 miljoen euro. Volgens de Britse journalist David James Smith, auteur van de controversiële, niet-geautoriseerde biografie 'Young Mandela', zit zijn bescheiden fortuin in de Mandela Trust, bedoeld voor al zijn kinderen en kleinkinderen, en twee huizen.

undefined

null Beeld Trouw: Michel van Elk
Beeld Trouw: Michel van Elk
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden