Ruzie over koers splijt protestgroep AZC Alert

Afhakers willen meer afstand van PVV en richten eigen stichting op

Wel of niet aanhaken bij de PVV? Onenigheid over deze vraag heeft binnen het burgerplatform AZC Alert, een motor achter het huidige verzet tegen de opvang van vluchtelingen in tientallen gemeenten, tot afsplitsing geleid. Een deel van de leden uit het platform is opgestapt en gaat verder onder de naam Stichting AZC Alert.

Beide clubs - het oude AZC Alert en de nieuwe Stichting AZC Alert - speuren op internet naar individuele mensen die lokaal te kennen geven bezwaar te hebben tegen de komst van asielzoekers in hun gemeente. De platforms brengen de tegenstanders met elkaar in contact via Facebook en Twitter, zodat ze gezamenlijk verder kunnen strijden. Dat gebeurt onder titels als AZC Alert Steenbergen, AZC Alert Amersfoort enzovoorts.

De stichting gaat zich nu onderscheiden met een gematigder koers, zegt bestuurslid Maarten de Lange, een van de opstappers. Er ontstond wrevel omdat sommige leden te dicht op de PVV stonden, vertelt hij. "Toen de PVV met Geert Wilders ging flyeren in Almere, werd ons min of meer opgedragen ook te komen, dat zinde ons niet. Wij zijn geen PVV-platform. Het klonk te vaak 'Geert wil dit... of Geert zegt dat..."

Vooral Anita Hendriks, fractiemedewerker van de PVV Noord-Brabant en een van de oprichtsters van AZC Alert, moet het ontgelden. "Haar doel is de barricaden op en zoveel mogelijk lawaai en protest maken", aldus De Lange. "Ze wil helemaal niet naar oplossingen zoeken, wij wel." Ook Amanda Vermeulen is naar de stichting overgelopen. "Mensen uitjoelen, elkaar niet uit laten praten, een dreigende sfeer creëren op een inspraakavond, wij willen daar niks mee te maken hebben." De stichting wil 'faciliteren, niet opiniëren', zegt het persbericht.

Hendriks zelf reageert laconiek. "We zijn ook politiek neutraal. Maar als zij hun eigen weg willen gaan, vind ik het prima. AZC Alert is van mij, wij gaan gewoon door."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden