Ruzie over drinkwater brengt Nieuw-Zeelandse overheid in moeilijkheden

Regenwater uit de Nieuw-Zeelandse Alpen is gewild drinkwater. Nieuw-Zeelandse watertransportbedrijven willen dit nu exporteren. Beeld Wikimedia
Regenwater uit de Nieuw-Zeelandse Alpen is gewild drinkwater. Nieuw-Zeelandse watertransportbedrijven willen dit nu exporteren.Beeld Wikimedia

Milieugroepen in Nieuw-Zeeland zijn het zat. Watertransportbedrijven willen miljarden liters drinkwater oppompen uit berggebieden die werelderfgoed zijn, zonder hiervoor een redelijk bedrag te betalen. Dat kan niemand hun verbieden, zegt premier Bill English. In Nieuw-Zeeland is oppervlaktewater namelijk van iedereen.

In de Nieuw-Zeelandse Alpen liggen Lake Greaney en Lake Minim Mere, twee meren waar mensen in principe niet aankomen. Maar dat gaat veranderen als het aan watertransportbedrijf Alpine Pure ligt. Het bedrijf wil 800 miljoen liter water per maand oppompen. Dit water wordt vervolgens als ‘ongerept, zuiver drinkwater’ verkocht aan het buitenland.

Het bedrijf heeft toestemming om water aan de meren te onttrekken, die zijn gevuld met regenwater uit de Nieuw-Zeelandse Alpen. Die toestemming is dan ook niet moeilijk te verkrijgen. Sinds jaar en dag is niemand eigenaar van het oppervlaktewater in Nieuw-Zeeland. Tegelijkertijd is het van iedereen, dus ook bedrijven mogen zoveel water gebruiken als zij willen, vindt Alpine Pure. Om Nieuw-Zeelanders te compenseren, wil het bedrijf 40.000 Nieuw-Zeelandse dollar per jaar, bijna 26.000 euro, aan de lokale overheid betalen voor het water. Een schamel bedrag, want Alpine Pure heeft een jaaromzet van 60 miljard dollar.

Petitie

Milieugroepen in Nieuw-Zeeland spreken hier schande van. In de afgelopen weken ondertekenden 15.000 mensen een petitie, waarin actiegroepen de regering vragen Alpine Pure een halt toe te roepen. “We willen dat het aftappen van water verboden wordt totdat de overheid een eigenaar van het oppervlaktewater aanwijst”, zegt Jen Branje, oprichter van actiegroep Bung the Bore (Stop de boringen) tegen The Guardian. “Nu wordt het gewoon gratis en voor niets weggegeven. En onze eigen reserves raken op.”

De watertransporten liggen extra gevoelig na een vervuilingschandaal in augustus vorig jaar. Duizenden inwoners van Havelock North, een stad op het noordereiland, werden ziek na het drinken van water. Later bleek dat het drinkwater was vervuild door uitwerpselen van dieren. Nieuw-Zeelanders hebben sindsdien weinig vertrouwen in de kwaliteit van drinkwater. Water uit ongerepte natuurgebieden staat hoog aangeschreven en het valt verkeerd dat precies dit water wordt verscheept naar China, India en het Midden-Oosten.

‘Goed voor de economie’

Volgens Alpine Pure valt het allemaal reuze mee. Uit cijfers van de overheid blijkt dat het bedrijf slechts twee procent van het oppervlaktewater in de natuurgebieden transporteert. “De natuurgebieden worden al miljoenen jaren gevuld door regenwater uit de Nieuw-Zeelandse Alpen en het meeste verdwijnt direct in zee”, zegt directeur Bruce Nisbet tegen The Guardian. “Veel Aziatische landen zijn geïnteresseerd in ons water. Watertransport zou de economie echt ten goede komen.”

Alpine Pure vraagt binnenkort toestemming aan de Nieuw-Zeelandse overheid om een pijpleiding aan te leggen van de natuurgebieden naar de haven. Voor de aanleg van infrastructuur voor het vervoer van water is namelijk wel een vergunning nodig. In reactie op de protesten wil premier Bill English laten onderzoeken of bedrijven moeten betalen als zij grote hoeveelheden water oppompen. Minister van milieu Nick Smith vindt dit voorstel ‘belachelijk’. “Het is even vreemd watertransportbedrijven te verbieden water op te pompen als onze verkeersproblemen willen oplossen door driewielers in de ban te doen”, zegt hij tegen de Nieuw-Zeelandse krant New Zealand Herald.

“Dit is geen democratie, dit is een klap in het gezicht”, zegt actievoerder Heather Scherger over deze uitspraak, eveneens tegen de New Zealand Herald. “We hebben een groot probleem en dat moeten we samen oplossen. Ook onze kinderen en kleinkinderen hebben recht op schoon en veilig drinkwater.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden