Ruzie over bijstook van hout in kolencentrales

Milieuclubs: Energiebedrijven willen alleen lusten Energieakkoord

De milieubeweging ligt overhoop met de energiebedrijven over de bijstook van afvalmateriaal in elektriciteitscentrales. Een haarscheurtje in een pijler van het Energieakkoord.

De onenigheid spitst zich toe op de duurzaamheidseisen voor de bijstook van biomassa (vooral houtsnippers) in kolencentrales. De milieuclubs willen dat er uitsluitend hout wordt gebruikt van verantwoord bosbeheer - met het FSC-keurmerk. De stroomproducenten willen dit ook, maar zeggen dat dit niet haalbaar is. Veel leveranciers van biomassa zouden nog niet FSC-gecertificeerd zijn.

In het Energieakkoord is afgesproken dat energiebedrijven in hun kolencentrales tot maximaal 25 petajoule (omgerekend bijna 7000 gigawattuur) aan elektriciteit uit biomassa mogen opwekken. In Nederland produceren de energiebedrijven gezamenlijk per jaar ongeveer een miljoen gigawattuur.

In het Energieakkoord staat ook dat de bijstook alleen van duurzaam bosbeheer afkomstig mag zijn.

Woensdagavond is een overleg tussen de milieuweging en de elektriciteitsbedrijven over de duurzaamheidseisen van biomassa stukgelopen. "De energiebedrijven claimen wel de lusten van het Energieakkoord, namelijk het afschaffen van de kolenbelasting. Maar ze lopen weg voor de lasten, namelijk fatsoenlijke duurzaamheidscriteria om bossen en dieren te beschermen", aldus Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur en Milieu.

Volgens Greenpeace verwerken Eon, Nuon, Essent en GDF Suez met een miljardensubsidie van de overheid 'hele boomstammen tot snippers in kolencentrales'. "En ze verkopen dat als groene stroom aan consumenten", aldus campagneleider Joris Thijssen van Greenpeace.

De energiebedrijven stellen dat er weinig aan de hand is. Brancheorganisatie Energie-Nederland, die namens de energiebedrijven onderhandelde met de milieuorganisaties, meldt dat de sector per 2015 alleen nog biomassa gebruikt 'die voldoet aan zeer strenge duurzaamheidseisen'. Daarmee worden, aldus de sector, de afspraken van het Energieakkoord nagekomen.

Greenpeace, Natuur en Milieu, Milieudefensie en het Wereld Natuur Fonds stuurden afgelopen weekeinde een verontruste brief aan minister Kamp (economische zaken) en staatssecretaris Mansveld (milieu) over de oplopende spanning. Daarin werd de energiesector een opening geboden om uit de impasse te komen. Maar: een vergaande aanpassing van het Energieakkoord is onaanvaardbaar, vinden de milieuclubs. "Dat is niet verdedigbaar naar onze achterban en zet de deur open naar meer afwijkingen. Daarmee komen de doelen van het Energieakkoord ver buiten bereik", aldus Wagenaar en Thijssen in hun brief aan Kamp en Mansveld.

Biomassa

Biomassa is een belangrijke bron voor hernieuwbare energie in Nederland. In het Energieakkoord is vastgelegd dat er in 2020 bijna twee keer zo veel biomassa wordt gebruikt als in 2010 ter vervanging van fossiele grondstoffen. De plannen voor 2050 gaan nog verder.

In het Energieakkoord is afgesproken dat vijf vervuilende kolencentrales voortijdig worden gesloten. In ruil daarvoor wordt de kolenbelasting die energiebedrijven betalen afgeschaft: een meevaller van 150 tot 200 miljoen per jaar. Verder is er tot 2020 een subsidie van 4 miljard euro voor het financieren van de duurzame bijstook van biomassa in de kolencentrales, ter vervanging van fossiele brandstoffen. De bijstook moet in 2023 bijdragen aan het doel van 16 procent duurzaam opgewekte energie in Nederland. Dat is nu 4 procent.

In de komende jaren zal er veel meer biomassa beschikbaar moeten komen in Nederland. De grootste toename is volgens het Planbureau voor de leefomgeving te behalen uit het beter benutten van reststromen en afval, bijvoorbeeld reststromen van land- en bosbouw, afval van de voedingsindustrie, afval en afvalwaterstromen van huishoudens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden