Ruzie om euthanasie, verricht bij jonge geesteszieke vrouw

Beeld anp

Onder artsen is grote ruzie ontstaan over euthanasie op een 35-jarige psychiatrisch patiënt in december 2012. Niet alleen bleken er drie Scen-artsen - die een behandelend arts moeten adviseren over een verzoek tot euthanasie - nodig te zijn voordat tot levensbeëindiging kon worden overgaan, ook diende een van hen een klacht in.

Naar aanleiding daarvan blijken de verantwoordelijke ministeries (volksgezondheid en veiligheid & justitie) een speciale commissie in het leven te hebben geroepen. Deze komt woensdag voor het eerst bijeen voor een besloten hoorzitting.

Euthanasie van psychiatrisch patiënten, ligt gevoelig. Omdat zij wilsonbekwaam kunnen zijn, kan het lastig zijn om te beoordelen of de stervenswens weloverwogen is. Nadat de patiënt, een vrouw, zich met haar wens tot haar huisarts wendde, raadpleegde die de drie Scen-artsen. Scen staat voor Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland. Dat drie artsen geraadpleegd worden, is zeer uitzonderlijk. Bij de Levenseindekliniek, die de meest complexe euthanasievragen behandelt, is dat nog nooit gebeurd. Een richtlijn voor psychiatrie en euthanasie noemt drie zelfs het absolute maximum. Het komt nauwelijks voor dat behandelend artsen tot euthanasie overgaan zonder een 'ja' van de Scen-artsen.

De eerste Scen-arts oordeelde negatief. Hij haalt in zijn verslag de behandelend psychiater aan. Die denkt dat de stervenswens ingegeven kan zijn door het psychotische ziektebeeld van de vrouw. Ook de tweede arts, een huisarts in Maastricht, oordeelde negatief. Volgens hem waren er behandelopties. De huisarts, George Wolfs, wees op een opname op de afdeling psychiatrie van het Maastricht Universiteit Medisch Centrum (MUMC), tien maanden eerder. Een psychiater daar zag 'geen lijdensdruk'. "Ze was ontspannen tijdens de creatieve dagbesteding en trots op haar werkjes", schreef hij.

Na het 'nee' van Wolfs raadpleegde de behandelend arts als derde Scen-psychiater Marc Doorakkers. In twee weken was deze ervan overtuigd dat de patiënte uitbehandeld was. Twee dagen later, op 19 december, kreeg ze een dodelijke injectie. In april noemde de Toetsingscommissie Euthanasie Noord-Brabant en Limburg, de regio waar de zaak zich afspeelde, de euthanasie 'zorgvuldig'.

De toetsingscommissie ondervroeg in verband met de zaak daarna Wolfs. Die is verbolgen over de wijze waarop hij tijdens het verhoor is bejegend en heeft nu een klacht ingediend. "De commissie vroeg me vijftien keer waarom ik dacht als huisarts kennis te hebben van psychiatrische problematiek. "'We zijn niet blij met u', zeiden ze." Onder de nu twaalf jaar oude euthanasiewet is zo'n klacht nooit eerder ingediend.

Jim van Os, hoogleraar psychiatrie en hoofd van de afdeling psychiatrie in het MUMC, kan niet op deze specifieke zaak ingaan. "Maar ik kan in het algemeen wel stellen dat als een recente behandeling een belangrijke verandering ten goede teweeg heeft gebracht, dit een belangrijke factor moet zijn in de overweging van de consulent-psychiater. Een dergelijke verandering in het klinische beeld doet vermoeden dat het beeld mogelijk "tot op zekere hoogte reversibel is, en daarmee behandelbaar was".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden