Ruzie om corruptie beschadigt Curaçao

Onafhankelijk onderzoek naar strijd tussen bank en kabinet

Curaçao is in de ban van een rel op het allerhoogste niveau. De regering van het eiland gaat vechtend over straat met de centrale bank. Premier Gerrit Schotte beschuldigt president-directeur Emsley Tromp van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) van fraude. Tromp beticht op zijn beurt Schotte en twee andere ministers van corruptie.

De verdachtmakingen draaien om nepotisme en omkoping, geen onbekende verschijnselen op het eiland. Beide partijen hebben aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.

De situatie op Curaçao is 'in toenemende mate zorgwekkend', schrijft minister Piet Hein Donner (CDA, koninkrijksrelaties) in een brief aan de Tweede Kamer. Het verontrustende is, vindt Donner, "dat de integriteit en het aanzien van de regering en van de centrale bank in een openbaar debat in opspraak zijn geraakt".

De crisissfeer op het eiland was aanleiding om afgelopen woensdag in Den Haag de Rijksministerraad bijeen te roepen, bestaande uit de gewone ministerraad en afgevaardigden uit de West. Premier Schotte van Curaçao was daar bij aanwezig. Op zijn verzoek stemde de Rijksministerraad in met een onafhankelijk onderzoek naar de affaire. "Het vertrouwen in de instanties op het eiland moet zo snel mogelijk worden hersteld", zei Donner na afloop. Wie het onderzoek gaat uitvoeren, is nog onduidelijk. Nederland ziet een rol weggelegd voor de Algemene Rekenkamer van Curaçao.

Sinds 10 oktober vorig jaar zijn Curaçao en Sint Maarten autonome landen binnen het Koninkrijk. Vanaf die dag is er één centrale bank voor de beide eilanden. Tussen de top van de bank en het kabinet-Schotte op Curaçao heeft het nooit geboterd. Er is nauwelijks overleg tussen de bankdirecteur en de minister van financiën.

Volgens Emsley Tromp wordt hij 'systematisch' tegenwerkt. Het kabinet heeft nog altijd geen raad van commissarissen (rvc) bij de bank aangesteld, waardoor de begroting en de jaarrekening niet kunnen worden goedgekeurd. Daarnaast ligt, door het ontbreken van een rvc, het drukken van bankbiljetten stil, net als de voorbereidingen voor de introductie van de Caribische gulden, de nieuwe munt op Curaçao en Sint Maarten.

De crisis dreigt verstrekkende gevolgen te hebben. Als blijkt dat Curaçao het financiële beleid niet op orde heeft, kan het eiland door de zogenoemde Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) op een zwarte lijst worden geplaatst. Het overkoepelend orgaan van ondernemers op het eiland vreest een financiële crisis.

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil dat het Nederlandse kabinet de regie voert over het aangekondigde onderzoek naar de beschuldigingen van corruptie. Hij zegt 'grote vraagtekens' te hebben bij de integriteit van de Curaçaose regering. Van Raak refereert aan een eerder conflict tussen premier Schotte en Edsel Gumbs, de baas van de veiligheidsdienst op Curaçao. Gumbs was belast met de screening van de nieuwe ministers. Nog voor hij kon beoordelen of zij 'ministeriabel' waren, stelde Schotte hem op non-actief.

Van Raak ziet een verband tussen de twee kwesties, zegt hij. "Als er structureel sprake is van slecht bestuur op het eiland, moet Nederland ingrijpen." Hoe dat zou moeten, gezien de autonomie van Curaçao, weet hij niet. De SP heeft, gesteund door de PVV, hierover een debat met minister Donner aangevraagd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden