Ruzie Franse hittedoden escaleert

PARIJS - De grote sterfte in Frankrijk als gevolg van de hitte heeft een eerste topfunctionaris zijn baan gekost. De hoogste ambtenaar op volksgezondheid nam ontslag op de dag dat zijn minister meldde dat het extra dodental kan oplopen naar vijfduizend.

Minister Jean-François Mattéi gaf gisteren toe dat het aantal sterfgevallen aanzienlijk hoger lijkt uit te vallen. Vorige week nog schatte de Franse regering dat er tussen de 1600 en 3000 mensen waren bezweken. De regering en vooral Mattei zijn de afgelopen dagen steeds meer onder vuur komen te liggen vanwege de lakse aanpak van de gevolgen van de hittegolf.

Mattéi's hoogste ambtenaar, directeur-generaal Lucien Abenhaïm, diende gisteren zijn ontslag in. Mattéi had zijn dienst verweten de regering te laat hebben gewaarschuwd, waardoor hij pas laat kon ingrijpen. Pas eind vorige week, toen de hittegolf vrijwel ten einde was, nam de regering extra maatregelen, zoals het regelen van meer ziekenhuisbedden en noodmortuariums. Abenhaïm zegt echter al op 10 augustus aan de bel te hebben getrokken. ,,Men doet mij een vals proces aan'', aldus Abenhaïm. ,,Zoals gebruikelijk in Frankrijk is er weer een zondebok nodig.'' Met zijn ontslag hoopt hij in de gelegenheid te komen zichzelf en zijn diensten te kunnen verdedigen.

Regeringswoordvoerder Jean-François Copé wees verder iedere schuld van de hand. Volgens hem had de regering meteen alle nodige maatregelen getroffen zodra zij gealarmeerd was over de hittegolf. Hij erkende wel dat het waarschuwingssysteem nagelopen moet worden op zijn effectiviteit. De regering verwijt bovendien de Franse bevolking, dat het ouderen in de vakantieperiode zonder zorg achterlaat.

Intussen werken Franse doodgravers hard om de extra overledenen te kunnen begraven. De wachttijd in Parijs en omstreken loopt soms op naar twee weken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden