Ruwe bolster, blanke pit

Vincent Lindon is een van die acteurs die een film kunnen dragen zonder een woord te zeggen. In het grauw-realistische 'La loi du marché' speelt hij Thierry Taugourdeau, een man die z'n oude fabrieksbaan kwijt is en met z'n 51 jaar maar moeilijk weer aan het werk komt. Ondanks de teleurstellingen over mislukte sollicitaties en de geldproblemen die komen met een uitkering van 500 euro per maand, probeert hij zijn waardigheid te behouden. De rol leverde Lindon tijdens het afgelopen filmfestival van Cannes de prijs voor beste acteur op. Het was de eerste acteerprijs die hij in zijn 32-jarige carrière had gewonnen, vertelde hij huilend op het podium.

Als acteur mag de 56-jarige Fransman de voorkeur geven aan zwijgzame allemanpersonages in de traditie van Jean Gabin, buiten de camera was Lindon niet vies van glamour. Hij is in zijn eigen woorden een telg uit een 'heel, heel, heel, heel erg bourgeois gezin', verwant aan autofabrikant André Citroën en een achter-achterkleinkind van premier Jules Dufaure. Hoewel sommige mensen dat al sexy genoeg zullen vinden, kwam Lindon in 1990 pas echt in de spotlights door zijn verhouding met prinses Caroline van Monaco. Hun relatie duurde vijf jaar.

Waarom duurde het dan zo lang voor hij erkend werd? Misschien omdat Lindon niet de sexy good looks heeft van veel andere Franse acteurs. Of misschien omdat Lindon pertinent rollen in buitenlandse producties weigert als ze alleen op zoek zijn naar zomaar een Fransman. "Ik wil geen zes maanden van mijn leven spenderen aan zo'n rol, waarbij ik buiten de set ook nog eens gevangen zit in een hotel. Nee, ik ben liever koning in mijn eigen land", zei hij tegen een Amerikaans tijdschrift. Al zei hij ook prima de rol van actieheld Jason Bourne te kunnen spelen.

Toch zal Lindon voor de camera waarschijnlijk die ruwe bolster, blanke pit blijven, die hij ook al speelde in het vluchtelingendrama 'Welcome'. Een man die alleen zegt wat nodig is omdat al het andere al gezegd is. Zulke rollen passen bij z'n steeds markantere kop.

Ze passen ook bij zijn overtuigingen want Lindon laat zich leiden door een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Net als Thierry in 'La loi du marché' zou Lindon zelf ook weigeren om collega's te verraden. Hij walgt er naar eigen zeggen van dat werknemers tegen elkaar opgezet worden.

De bekende Franse filmmaakster Claire Denis was zo onder de indruk van Lindons uitstraling dat ze een paar jaar geleden speciaal voor hem 'The Bastards' schreef, over een scheepskapitein die aan wal komt om een familiecrisis op te lossen, maar tragisch ten onder gaat. De uitstraling van een man die alles wat hij doet perfect beheerst, aldus Denis, maar die toch het slachtoffer wordt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden