Ruutel gekozen

Het speciale college van kiesmannen kwam eraan te pas omdat het parlement er drie weken geleden niet uitkwam, maar Estland heeft een nieuwe president. De oud-communist Arnold Ruutel volgt de populaire president Lennart Meri op, wiens termijn op 7 oktober afloopt.

redactie buitenland

De keuze voor Ruutel is verrassend. Pas in de tweede stemronde versloeg hij zijn grootste rivaal, de centrumrechtse parlementsvoorzitter Toomas Savi.

De 73-jarige politieke veteraan was voorzitter van het Estse parlement toen het land nog onder communistisch sovjetbewind viel. Maar Ruutel heeft dat verleden al lang van zich afgeschud. Tijdens de onderhandelingen over onafhankelijkheid in 1991 speelde hij een belangrijke rol. Dat heeft hem bij de Esten populair gemaakt.

De ex-communist geldt als onkreukbaar. Hij staat te boek als voorstander van toetreding tot de Europese Unie en de Navo. Op economisch gebied zou hij minder vooruitstrevend zijn. Hij heeft niet veel op met buitenlandse invloed op de privatisering en zou een traditionele landbouw voorstaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden