Rutte zou raddraaiers ‘het liefst allemaal in elkaar slaan’

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Premier Mark Rutte zou mensen die zich tijdens de nieuwjaarsnacht misdragen hebben ‘het liefst allemaal persoonlijk in elkaar slaan’. De aanpak van het kabinet om geweld tijdens de nieuwjaarsnacht te voorkomen, werkte onvoldoende, zei hij.

Het is ‘frustrerend’ dat het maar niet lukt om het aantal incidenten te beteugelen, aldus Rutte vrijdag. Zijn ‘handen jeuken’ om dan maar voor eigen rechter te spelen. Volgens de premier gaat het om een ‘kleine minderheid’ die zich ‘doorgesnoven en dronken’ misdraagt tijdens Oud en Nieuw. “Het is onacceptabel als je weet dat er mensen voor een heel normaal salaris werken bij de politie, brandweer en ambulances, die voor ons in het veld verschijnen.”

Geweldsincidenten

Het kabinet gaat de komende maanden gebruiken om terug te blikken op de jaarwisseling. Het aantal geweldsincidenten tegen hulpverleners nam toe met 10 tot 12 procent, vergeleken met 2018. Het aantal agenten dat geconfronteerd werd met geweld nam toe van 27 tot 59. Rutte: “Als samenleving moeten we hier een antwoord op formuleren.”

Volgens politievakbond ACP zetten stevige woorden geen zoden aan de dijk. Voorzitter Van de Kamp: “Het probleem wordt er niet kleiner van. Wat wel zou helpen is als hij besluit tot een landelijk verbod van vuurwerk. Het zijn slechts woorden, die over twee dagen alweer vergeten zijn. Geen daden.”

CDA-leider Sybrand Buma leest Rutte de les. “Als premier van Nederland moet Rutte ervoor zorgen dat politie en hulpverleners worden beschermd”, vindt hij, “en niet de suggestie wekken dat je er zelf op los kunt slaan.”

Ook Kamerlid Peter Kwint van oppositiepartij SP ziet betere oplossingen. “Bezuinig niet op de politie zoals Rutte deed”, twittert hij. “Sluit geen politiebureaus zoals Rutte deed. Dan wordt de kans ook wat kleiner dat je hoeft te doen zoals Rutte zegt te willen doen.”

Ook Geert Wilders van de PVV reageerde op Twitter kort op de uitspraken van Rutte: “Met zijn handtasje zeker.”

Lees ook:

Normaal doen: Het motto van de premier van Nederland

Hij meent het, zoveel is nu wel duidelijk. Mark Ruttes ‘pleur op’, was geen verspreking, zijn ‘doe zelf normaal’ in debat met Wilders was geen uitglijder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden