Update

Rutte zal eurobonds 'zeker' blokkeren

null Beeld anp
Beeld anp

Nederland zal de invoering van euro-obligaties zeker met een veto blokkeren, mochten andere tegenstanders als Duitsland, Finland en Portugal zwichten voor druk van voorstanders van de zogenoemde eurobonds.

Redactie

Dat zei premier Mark Rutte vandaag tijdens de persconferentie na de ministerraad. Met euro-obligaties (eurobonds) kunnen eurolanden gezamenlijk hun staatsschulden financierën.

'Het lijkt me uitgesloten dat Duitsland gaat schuiven. Maar zelfs dan vind ik dat Nederland niet mee moet doen', zei Rutte. De Duitse bondskanselier is volgens Rutte net zo fel tegen de euro-obligaties.

Ook Finland, Portugal en een aantal Baltische staten zijn tegen de eurobonds. De Franse president François Hollande bracht het idee onlangs weer op de vergadertafel.

'Stel dat ze allemaal gaan schuiven, dan kunnen wij het tegenhouden en we zullen dat zeker doen', zei Rutte.

Volgens de premier zou de introductie van de eurobonds de economische groei juist afremmen: landen worden dan beloond voor hun slechte begrotingsdiscipline met een lage rente. 'Wat we wel moeten doen is investeren in groeisectoren zoals de ict', aldus Rutte.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden