Update

Rutte: 'Wilders speelt spelletjes met banen'

Mark Rutte en Geert Wilders zijn tijdens de pauze van het verkiezingsdebat met elkaar in gesprek.Beeld ANP

VVD-leider en premier Mark Rutte vindt dat PVV-leider Geert Wilders spelletjes speelt met de banen en pensioenen van Nederlanders door zijn pleidooi de Europese Unie de rug toe te keren en eurolanden financieel niet te hulp te schieten.

'Dat is dodelijk voor Nederland, voor banen en pensioenen', zei Rutte zondagavond in het lijsttrekkersdebat bij RTL4. Rutte wierp Wilders voor de voeten dat hij alleen maar kiezers probeert te winnen met 'een schadelijk verhaal'. Volgens Rutte verkoos de PVV-leider bij de val van het kabinet dit voorjaar ook al het partijbelang boven het landsbelang.

Tandenfee
Wilders herhaalde op zijn beurt dat Rutte de belangen van ons land 'verkwanselt' door 'blanco cheques' te geven aan landen als Griekenland en Spanje, terwijl burgers hier opgezadeld worden met 'asociale bezuinigingen'. 'U laat Nederland bloeden om de Grieken te helpen. U gelooft vermoedelijk ook nog in de tandenfee.' Wilders vindt het onbegrijpelijk dat Rutte gelooft dat het geleende geld aan Griekenland nog terugkomt. Rutte zei overigens dat hij niet nog eens extra wil betalen als Griekenland zich niet aan de afspraken houdt.

Wilders bekritiseerde eveneens SP-leider Emile Roemer die hij 'de grootste eurofiel' noemde. Volgens hem wil de SP op termijn een politieke unie in de EU. Ook is de partij er voorstander van dat de Europese Centrale Bank staatsobligaties opkoopt van noodlijdende eurolanden.

Beeld ANP
Rutte en Roemer.Beeld ANP
Beeld ANP

Rutte onder vuur
Rutte is onder vuur genomen over de bezuinigingen in de zorg. Volgens Roemer, Samsom en Wilders maakt de VVD door verhoging van het eigen risico en het schrappen van voorzieningen de zorg voor veel mensen onbetaalbaar.

Zij denken dat er in de zorg nog veel geld te halen valt door het terugdringen van de bureaucratie en door topinkomens van de 'zorgbobo's' aan te pakken, zoals Wilders het formuleerde. Roemer pleitte voor inkomensafhankelijke premies, waardoor de hogere inkomens meer betalen voor de zorg.

Rutte verweet de andere lijsttrekkers geen keuzes te maken. Volgens hem zorgen de voorstellen van SP, PvdA en PVV ervoor dat de wachtlijsten weer terugkomen en dat mensen straks de helft van hun inkomen aan zorg kwijt zijn.

Bangmakerij
PvdA en SP verwijten Mark Rutte kiezers bang te maken met verhalen dat Nederland op grote kosten wordt gejaagd als ons land zich volgend jaar niet houdt aan een maximaal begrotingstekort van 3 procent zoals Europa dat voorschrijft.

Volgens Rutte loopt de rente die Nederland op de kapitaalmarkt kwijt is dan meteen op, zoals volgens hem is bewezen na uitspraken van Emile Roemer vorige week, toen die zei een eventuele Europese boete niet te zullen betalen. 'Dat kunt u zich toch niet veroorloven', wierp Rutte Roemer voor de voeten.

De VVD-lijsttrekker noemde het 'een angstbeeld' als Roemer en PVV-leider Geert Wilders, die niks moet hebben van de Europese afspraken, het na de verkiezingen op 12 september samen zouden kunnen vinden.

'Het is de retoriek van bang maken en bang maken', reageerde Roemer. PvdA-leider Diederik Samsom zei dat met retoriek Nederland niet uit de crisis te halen is. PvdA en SP willen investeren om de economie aan te jagen om vervolgens de overheidsfinanciën op orde te brengen.

Winnaar
Diederik Samsom mag zich met 51 procent van de stemmen de winnaar noemen van het debat.

De lijsttrekkers voor het debat.Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden