Rutte wil 'verkramping' van Nederland te lijf

Mark Rutte houdt een toespraak op het voorjaarscongres van de VVD in het WTC Expo in Leeuwarden. Beeld anp

"Blijf kijken naar je omgeving", zei VVD-leider Mark Rutte vanavond tegen de leden van de VVD. "Je bent er ook voor anderen." Voor de tweede keer wees Rutte zijn partijleden in zijn jaarlijkse toespraak op het belang van altruïsme. Vorig jaar begon hij daarmee, toen hij de 'dikke-ik' mentaliteit van allerlei Nederlanders hekelde.

Ook nu weer wees hij Nederland terecht. Hij wil 'doorgeslagen tokkies die in het gemeentehuis staan te gillen en varkenskoppen neerleggen' bestrijden, en keerde zich in stevige woorden tegen Johan Derksen, die op televisie had gezegd dat clubs Marokkaanse voetballertjes moeten weren.

"Toen zag ik een jongetje van zeven komen aandribbelen met een bal en een man die zegt: 'Jij komt er niet in'. Te bizar dat iemand zendtijd krijgt om dit soort standpunten te verkondigen", zei Rutte.

Naastenliefde, gelijkheid, vakmanschap
Dit jaar sprak hij over 'waarden': naast naastenliefde over gelijkheid en vakmanschap. Rutte zelf, zei hij, had ze geleerd van drie mensen in zijn leven. Van wijlen zijn vader, die hem bijbracht dat alle mensen evenveel waard zijn. Van zijn moeder, nu 92, die hem leerde altijd met een opgewekte blik naar de toekomst te kijken, en van een van zijn chefs bij Unilever, die hem het belang van vakmanschap bijbracht.

Hij had het over de schoonmaker van Nasa, die trots zei dat zijn organisatie mensen naar de maan had gebracht. Eén stofje immers en het ging fout. "Echt commitment, echt vakmanschap, dat is er op alle niveaus", zei Rutte.

Volkspartij
Zo gaf hij net als vorig jaar een boodschap aan het Nederlandse volk, maar ook aan zijn kiezers. Want door vooral het vakmanschap van politiemensen, ambulancepersoneel, schoonmakers, slagers, bakkers en onderwijzers te prijzen profileerde hij zijn partij handig als volkspartij.

"Ik ben zo blij dat we geweld tegen, en schelden op de politie en op ambulancepersoneel aanpakken. Het is toch verschrikkelijk dat als ambulancemensen iemand helpen, dat dan achterlijke idioten dan staan te schelden. Daar moet je keihard tegen optreden", zei hij onder meer.

'Verkramping'
De komende tijd wil Rutte zijn energie besteden aan het bestrijden van de 'verkramping' van Nederland. De vrees om het verlies van financiële zekerheid, de komst van vluchtelingen en de terreurdreiging zorgen volgens Rutte voor een kramp waar Nederland uit moet. "Het is onze taak om perspectief te bieden."

Rutte sprak zijn leden toe in Leeuwarden. Geen standaardlocatie, maar het VVD-bestuur had iets goed te maken met de Friese leden. In Friesland werd onlangs, net als in Groningen en Drenthe, zeer tegen de wil van de bestaande provinciale Kamercentrales, door het hoofdbestuur van de partij een fusie afgedwongen. Anderhalve week geleden werd de nieuwe 'Regio Noord' opgericht op een landgoed in Bakkeveen, maar sindsdien is er in alle gefuseerde provincies onvrede.

Bij de Friese liberalen bestaat sowieso al onvrede met 'Den Haag'. Bij de deur van het congrescentrum werden vanmiddag de leden opgewacht door een delegatie Friese paarden. De Friese liberalen willen de Haagse heren duidelijk maken dat het Friese paard een zwaar ondergewaardeerd exportproduct is en dat de fokkers van die dieren ten onrechte nooit op handelsmissies worden meegenomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden