Rutte wil meer diversiteit in politiek

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De Nederlandse politiek moet meer een afspiegeling worden van de maatschappij, aldus premier Mark Rutte. In het radioprogramma Kamerbreed zei hij zaterdag het als ‘een opdracht voor partijen’ te zien om hun diversiteit te vergroten.

“Ik zou graag in mijn partij meer ondernemers willen die bereid zijn Kamerlid te worden, meer mensen met een allochtone achtergrond.”

Rutte zei dat er met het huidige politieke bestel niet zoveel mis is, maar dat de partijen zich wel moeten aanpassen aan veranderingen. “Het zijn natuurlijk nog heel witte partijen, ook de VVD, maar dat geldt ook voor de meeste andere partijen.”

Middelbare mannen

Begin dit jaar keek het Parlementair Documentatiecentrum van de Universiteit Leiden op verzoek van Trouw naar de diversiteit bij kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart.

Daaruit kwam naar voren dat politieke partijen vooral kiezen voor hoogopgeleide mensen uit de Randstad met bestuurlijke ervaring. Tweederde van de kandidaten op een kansrijke plek waren mannen van middelbare leeftijd.

Opvallend genoeg concludeerde onderzoeker Bert van den Braak dat wat etnische diversiteit betreft de representativiteit toch relatief groot is. Negen procent van de kandidaten had één of meer ouders uit een niet-westers land. Voor de hele Nederlandse bevolking ligt dit cijfer op elf procent.

Vmbo

De Kamer is wel erg academisch. Maar zes procent van de kandidaten had bijvoorbeeld een opleiding gevolgd in het mbo. Daarnaast was er maar één nieuwe kandidaat (Achraf Bouali, D66) die ooit op het vmbo gezeten heeft en daarna opleidingen ‘stapelde’. Uiteindelijk werd hij diplomaat. Er zijn wel twee fractievoorzitters, Jesse Klaver van GroenLinks en Geert Wilders van de PVV, die ooit ook op het vmbo gezeten hebben.

Onderzoeker Van den Braak concludeerde ook dat partijen mensen zoeken met inhoudelijke kennis van specifieke onderwerpen. Zo staan er veel mensen op de lijsten die ooit gewerkt hebben als militair, politieagent of officier van justitie op de lijsten. Maar de directe overstap van bijvoorbeeld zelfstandig ondernemerschap naar de Tweede Kamer is minder gewoon. Partijen kiezen namelijk graag voor mensen die al politieke ervaring hebben. De helft van de kandidaten zat ooit in de gemeenteraad en een op de zes kandidaten heeft eerst als medewerker voor zijn of haar Kamerfractie gewerkt.

Lees ook: Partijen spelen op safe bij kiezen van kandidaten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden