Rutte wil 'hysterische' Erdogan niet spreken

MARNO DE BOER en REDACTIE POLITIEK

De Turkse regering haalde gisteren opnieuw uit naar Nederland. President Recep Tayyip Erdogan zei dat Nederland achter de genocide in Srebrenica zat. "We kennen hun verdorven karakter van de manier waarop ze er achtduizend Bosniërs afmaakten."

Het Nederlandse kabinet reageerde fel. Premier Mark Rutte noemde de uitspraken van de Turkse leider 'walgelijke geschiedvervalsing.' Minister van defensie Jeanine Hennis sprak van een 'wanvertoning van Erdogan.' Ze verwees ook naar de uitspraken van het Joegoslavië-tribunaal, waarbij militairen van het Bosnisch-Servische leger voor de slachtingen veroordeeld zijn.

Rutte zei verder dat hij Erdogan zal aanspreken op zijn beschuldigingen. "Dit is totaal buiten iedere orde. Dit is niet te accepteren." Voorlopig heeft een gesprek met Erdogan echter geen zin, aldus Rutte. "De man wordt hysterischer per uur en ik heb geen enkele behoefte om deze man nu te bellen."

De Turkse president gaf tijdens een toespraak in Ankara volgens de krant Hürriyet ook nog een stemadvies af voor de Nederlandse Kamerverkiezingen. Turken, moslims en buitenlanders moeten niet op de partij stemmen die momenteel de Nederlandse regering leiden, en niet op een racistische partij die aan de verkiezingen meedoet. Ook zei Erdogan dat hij extra sancties tegen Nederland overweegt. Later op de dag zei zijn vicepremier Kurtulus dat het mogelijk om economische strafmaatregelen gaat.

Tot nu toe koos Turkije ervoor om de Nederlandse ambassadeur voorlopig niet terug te laten komen naar Ankara, en Nederlandse diplomatieke vluchten toegang tot het Turkse luchtruim te ontzeggen. Vicepremier Lodewijk Asscher zei in het televisieprogramma 'Goedemorgen Nederland' dat de sancties 'in hoge mate symbolisch' zijn. Turkse bewindslieden zijn volgens Asscher tot het referendum van 16 april niet meer welkom in Nederland, omdat de kans bestaat dat ze campagne voeren. "Laat de Turken gewoon even in de spiegel kijken en weer tot rust komen."

Ook in Oostenrijk zullen Turkse politici de komende tijd niet welkom zijn. Volgens bondskanselier Christian Kern heeft de campagne van de Turkse regering om via een referendum de macht van Erdogan te vergroten weinig te maken met de vrijheid van vergadering, maar gaat het om een 'controverse tussen de politieke islam en Europese waarden.' De Duitse deelstaat Saarland wil verkiezingsoptredens van Turkse ministers ook verbieden. Volgens de premier van de deelstaatregering Annegret Kramp-Karrenbauer kan zij gebruik maken van een wet die publieke optredens verbiedt als die 'het vredig samenleven van Duitsers en buitenlanders' in gevaar brengen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden