Update

Rutte wijst Amerikaans inreisverbod af

Op verschillende Amerikaanse vliegvelden, zoals hier in San Francisco, protesteren betogers tegen de detentie van reizigers uit de zeven moslimlanden die Trump de komende drie maanden in de ban heeft gedaan. Beeld EPA
Op verschillende Amerikaanse vliegvelden, zoals hier in San Francisco, protesteren betogers tegen de detentie van reizigers uit de zeven moslimlanden die Trump de komende drie maanden in de ban heeft gedaan.Beeld EPA

Premier Mark Rutte is tegen het Amerikaanse inreisverbod voor inwoners van zeven moslimlanden. Hij wijst het af en betreurt het, zo laat hij weten in een gezamenlijke verklaring met minister Bert Koenders van buitenlandse zaken.

"Nederland is ervan overtuigd dat vluchtelingen van oorlog en geweld een veilig heenkomen verdienen ongeacht hun afkomst of geloof. Deze opvatting blijven we uitdragen. Wij zijn alert op de mogelijkheid dat potentiële terroristen misbruik maken van asielprocedures. Veiligheidsdiensten hebben hier een belangrijke taak'', aldus Rutte en Koenders.

Een groot deel van de Tweede kamer had van Rutte geëist dat hij zich hard zou uitspreken tegen de nieuwe immigratiemaatregelen van president Trump. PvdA-Tweede Kamerlid Michiel Servaes riep vanochtend op tot een debat over de kwestie. Hij noemde de maatregelen van Trump in een tweet 'walgelijke discriminatie'.

Vicepremier Lodewijk Asscher, ook lijsttrekker van de PvdA, twitterde zaterdagavond al over de ban: 'Mensen weigeren op basis van geloof of geboorteplek is discriminatie. Een klap in het gezicht van onze vrije wereld.'

Volgens D66-leider Alexander Pechtold is de 'absurde' maatregel van Trump je reinste discriminatie. SP-leider Emile Roemer twitterde eerder: 'Mensen weigeren. Niet om wat ze doen, maar om wat ze geloven. Waar is @MinPres als je 'm nodig hebt?' Ook GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver vond dat Rutte zich scherp moet uitspreken en "het voortouw moet nemen om samen met andere EU-landen een duidelijk statement te maken".

PVV-leider Geert Wilders daarentegen zei dat een einde van de immigratie uit welk moslimland dan ook "precies is wat we nodig hebben''. Ook in Nederland, voegt hij eraan toe in een Engelstalige tweet. Want islam en vrijheid zijn onverenigbaar, aldus Wilders.

'Extreem streng doorlichten'

President Trump vaardigde vrijdagavond een decreet uit waarmee het vluchtelingenprogramma van de VS voor vier maanden wordt opgeschort. Ook worden de komende drie maanden geen visa meer verstrekt aan mensen uit zeven moslimlanden, Irak, Iran, Syrië, Jemen, Libië, Somalië, en Sudan. De maatregelen zijn volgens Trump bedoeld om de inreisprocedures te herzien, en vluchtelingen 'extreem streng door te lichten' om zo radicale moslims buiten de VS te houden.

Het presidentiële decreet van Trump is wereldwijd slecht gevallen. Diverse politieke leiders spraken zich ertegen uit. De Duitse bondskanselier Angela Merkel 'betreurt' het inreisverbod. "Ze is ervan overtuigd dat ook de noodzakelijke en vastberaden strijd tegen het terrorisme het niet rechtvaardigt mensen van een bepaalde herkomst of met een bepaald geloof op voorhand als verdacht te bestempelen'', zei regeringswoordvoerder Steffen Seibert zondag in Berlijn.

Nederland en Duitsland hebben besloten om samen op te trekken in hun protest tegen het verbod. Beide landen laten hun ambassades in Washington onderzoeken wat de gevolgen zijn voor hun burgers met een dubbele nationaliteit en eisen uitleg en verduidelijking. Dat laten de minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, Bert Koenders en zijn Duitse ambtgenoot Sigmar Gabriel, in een gezamenlijke verklaring weten.

"Wij zijn vastbesloten om de rechten van onze burgers te beschermen en zullen hiertoe ook binnen de Europese Unie overleggen over de noodzakelijke stappen."

In de verklaring zeggen de ministers dat beide landen zich inzetten in de strijd tegen het terrorisme. "In Europa is het niet ons beleid om mensen vanwege hun afkomst of religie te stigmatiseren. Bovendien is de bescherming van vluchtelingen, zoals vastgelegd in het Vluchtelingenverdrag, een internationaalrechtelijke plicht die niet in twijfel getrokken mag worden. We geloven absoluut niet dat inreisverboden tegen miljoenen mensen op grond van hun nationaliteit, afkomst of religie, het juiste middel kunnen zijn in de strijd tegen het terrorisme."

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Deels opgeschort

Ook verliezend presidentskandidate Hillary Clinton liet van zich horen op twitter. 'Ik sta achter de mensen die vandaag in het hele land bijeen zijn gekomen om onze normen en waarden te verdedigen. Dit is niet hoe wij zijn', twitterde ze.

Trumps maatregelen leidden er gisteren meteen toe dat honderden reizigers uit de betrokken landen, vaak met geldige visa of andere inreispapieren, werden vastgehouden op vliegvelden in de VS of weggestuurd bij vliegvelden elders in de wereld.

Een federale rechter in New York heeft het nieuwe inreisverbod zaterdagavond deels opgeschort. De rechter oordeelde dat reizigers die met een geldig visum zijn aangekomen op een Amerikaanse luchthaven niet teruggestuurd mogen worden en tot nader order in het land mogen blijven. De rechter verbiedt het de autoriteiten ook om vluchtelingen die arriveren met een toegekende verblijfsvergunning, nu alsnog de toegang te weigeren.

De zaak was aangespannen door de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU, namens twee Irakezen die banden hadden met het Amerikaanse leger. Volgens de eisers zou het voor ze vanwege hun banden met de VS te gevaarlijk zijn om terug te keren. Bovendien hadden ze een geldig visum.

Het Amerikaans departement van binnenlandse veiligheid heeft zaterdagavond laat gezegd dat het "gerechtelijke bevelen zal opvolgen'', maar dat de overige maatregelen van Trump gehandhaafd zullen worden.

Ook de procureurs-generaal uit zestien Amerikaanse staten hebben zondag geprotesteerd tegen het decreet. Ze keerden zich in een gezamenlijke verklaring tegen het besluit van Trump.

Tot de ondertekenaars behoren de procureurs van belangrijke staten als Californië, New York en Pennsylvania. In de verklaring staat dat de procureurs-generaal zullen trachten zo min mogelijk mensen te laten lijden onder de chaotische situatie die door het decreet is ontstaan.
Een procureur-generaal is in een Amerikaanse staat het hoofd van het ministerie van Justitie.

Immigratiemaatregelen Trump:

-Het Amerikaanse programma voor de toegang van vluchtelingen - het US Refugee Admissions Programme - wordt de komende 120 dagen opgeschort.

-De komende 90 dagen worden geen visa meer gegeven aan mensen uit zeven moslimlanden: Irak, Syrië, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Iran. Diplomaten en VN-medewerkers zijn hiervan uitgezonderd.

-Vluchtelingen uit Syrië worden voor onbepaalde tijd helemaal niet meer toegelaten.

-Voor sommige groepen christenen uit landen waar zij vervolgd worden wordt een uitzondering gemaakt, zoals Syrische christenen.

-Het maximale aantal vluchtelingen dat per jaar tot de VS wordt toegelaten gaat naar 50.000. Onder president Obama waren dit er nog 110.000.

-De vrijstelling van de gesprekken voorafgaand aan visa-vernieuwing wordt afgeschaft.

-De toelatingsprocedures zullen de komende maanden worden herzien, waarbij Trump wil overgaan tot 'extreme vetting', wat zoveel betekent als het uitzonderlijk streng doorlichten van vluchtelingen willen inreizen.

-Uitzonderingen zijn mogelijk, maar worden van geval tot geval bekeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden