Rutte: 'Wij laten ons niet regeren door angst'

Minister Koenders (r) en premier Rutte op de Dam tijdens de demonstratie tegen de aanslag op Charlie Hebdo. Rutte liep mee met een potlood in zijn hand. Beeld anp
Minister Koenders (r) en premier Rutte op de Dam tijdens de demonstratie tegen de aanslag op Charlie Hebdo. Rutte liep mee met een potlood in zijn hand.Beeld anp

Tientallen Nederlandse gemeenten stonden vanavond stil bij de aanslag op Charlie Hebdo, het Franse satirische weekblad waar woensdag twaalf mensen werden vermoord. De demonstraties zijn bedoeld om medeleven en solidariteit met de slachtoffers te uiten en de vrijheid van meningsuiting te bepleiten.

Amber Dujardin

Op de Dam in Amsterdam waren duizenden demonstranten aanwezig. Sinds de stoet eerder op de avond vertrok vanaf het Franse consulaat, is de menigte gegroeid van enkele honderden naar ruim 18.000 mensen. In de stoet door het centrum, die voorafging aan de bijeenkomst op de Dam, liepen politieagenten en journalisten voorop.

De demonstratie werd op de Dam afgesloten met toespraken van premier Mark Rutte, columniste Nausicaa Marbe, politiechef Pieter-Jaap Aalbersbergen en burgemeester Eberhard van der Laan. In veel steden spraken ook hoofdredacteuren of andere vertegenwoordigers van mediabedrijven.

Handen af van onze vrijheid
Premier Rutte benadrukte tijdens zijn toespraak het belang van vrijheid en solidariteit. "Wij zijn één in onze afschuw, maar ook in onze overtuiging", sprak premier Rutte. "Wij laten ons niet regeren door angst. Wij staan hier omdat haat en geweld het niet mogen en zullen winnen van haat en onverdraagzaamheid. Laat ons antwoorden door spot, satire en de grap te koesteren. Vandaag zeggen we met duizenden tegelijk: handen af van onze vrijheid. De stem van Charlie Hebdo klinkt massaler en krachtiger dan ooit. Dat is het beste antwoord dat we kunnen geven."

Ook burgemeester Eberhard van der Laan hield een pleidooi voor vrijheid saamhorigheid. "Als één Charlie staan we hier om onze afschuw te tonen. Moed is niet de afwezigheid van angst, maar het overwinnen van angst. Wij laten ons niet uit elkaar spelen en blijven staan voor onze vrijheid. De Fransen zeggen: 'je suis Charlie'. Wij zeggen aan de Fransen: 'wij zijn ook Charlie'."

Pen en potlood als sterkste wapens
Ook op veel andere plekken in Nederland en Europa werd gedemonstreerd tegen de aanslag op Charlie Hebdo. In Rotterdam waren 2000 tot 3000 mensen op de been en in Den Haag namen ruim duizend mensen deel aan de protesten. Veel burgemeesters voerden het woord en in sommige gevallen ook vertegenwoordigers van christelijke en islamitische organisaties.

In Rotterdam zei burgemeester Ahmed Aboutaleb: "Wij zijn hier omdat de pen en het potlood uiteindelijk de sterkste wapens zijn. Het slechtste wat we nu kunnen doen, is voldoen aan de verwachting van die terroristen: dat we haat en wraakgevoelens tussen bevolkingsgroepen toelaten in onze harten. Rotterdam, de meest internationale stad van Nederland, neemt vandaag stelling tegen deze laffe moord op journalisten en politiemensen. We zijn hier om de Parijzenaars en de Fransen te laten weten dat we met hen meeleven."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden