Rutte waarschuwt VVD'ers: Nu niet arrogant worden

VVD-onderhandelaar Mark Rutte verlaat, omringt door de pers, het Binnenhof na het vervolgoverleg met de informateurs en onderhandelaars over de vorming van een nieuw kabinet.Beeld ANP

VVD-leider Mark Rutte sprak zaterdag waarschuwende woorden. Word niet arrogant, want dan kan het wel eens slecht met de partij aflopen. "De wet dat de VVD altijd de grootste partij blijft, is er niet", zei hij tegen Kamerfractie en partijraad.

Zijn oproep leidde niet tot grootse discussies in de partij die sinds twee jaar vooral de rust wil bewaren. De VVD kan volgens Rutte groter worden dan nu, maar dan moeten de leden, politici en bestuurders wel bescheidenheid en respect voor de kiezer blijven uitstralen.

In een hotel aan de boulevard van Noordwijk waarschuwde Rutte dat zijn partij zich niet moet laten meeslepen nu de VVD steeds meer spilfuncties in handen krijgt - sinds dinsdag is het voorzitterschap van de Tweede Kamer aan het rijtje toegevoegd.

Rutte wees naar 'andere partijen die in het verleden de grootste waren' en nu zijn weggezakt. Dat gebeurt volgens hem als je niet goed oppast. "Wij vinden het niet vanzelfsprekend dat we al die functies krijgen."

Glazen huis
De VVD trok de vrijdag uit om nieuwe en oude fractieleden te helpen overleven in het glazen huis van de politiek. Met tips van collega's uit de fractie en het kabinet en waarschuwende woorden van de premier, die op het moment formeel ook in de fractie zit.

Aansluitend was de Partijraad op zaterdag. De regionale VVD'ers in die raad geven adviezen aan Kamerfracties en bestuur. Zij kunnen er soms hard in gaan en dringende oproepen doen. Zaterdag werd er echter vooral geconstateerd dat de afgevaardigden van de regio's het met elkaar en met de politieke leiding eens zijn.

Of het nu gaat over asfalt (niets mis mee), milieu (niet alles wat duurzaam is, is goed en heeft subsidie nodig), Europa (pas op met meer steun aan zwakke landen), financiën (de forenzentaks moet niet doorgaan) of over volksgezondheid (er moet een discussie komen over de kwaliteit van het leven). Hoe de dagvoorzitter het ook probeerde, meningsverschillen waren er nauwelijks. Dwingende oproepen aan Kamerleden of formatieonderhandelaars net zo min.

Socialer
Klachten over de PvdA waren al helemaal niet te horen. In de wandelgangen was er eerder opluchting dat de VVD, 'een hele sociale partij', ook in de beeldvorming weer wat socialer over zou komen.

Alleen op het eind van de Partijraad uitte één lid zijn 'grote zorgen'. Er zou geen discussie meer zijn in de partij, waardoor intellectuele armoede dreigt. Er volgde een matig applaus en partijvoorzitter Benk Korthals stelde de zaal gerust: tijdens het laatste congres is dan wel geprobeerd de discussie 'te kanaliseren zodat we rust en eenheid konden uitstralen', maar er is best interne discussie en die zal volop doorgaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden