Rutte: vluchtelingenstroom binnen acht weken terugdringen

Premier Rutte spreekt in Straatsburg in het Europees Parlement. Beeld AFP
Premier Rutte spreekt in Straatsburg in het Europees Parlement.Beeld AFP

Om de breed gedragen irritatie over de Europese Unie weg te nemen zijn zichtbare resultaten nodig. Niet alleen door miljoenen banen te creëren, vooral voor jongeren, maar ook door het aantal vluchtelingen dat Europa binnenkomt binnen zes tot acht weken sterk terug te dringen.

Dat zei premier Mark Rutte woensdag tijdens een debat in het Europees Parlement in Straatsburg over de prioriteiten van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie. Rutte herhaalde geen nieuwe grote visies te willen ontwikkelen, maar resultaten te willen boeken.

Zo kan het uitbreiden van de interne (digitale) markt volgens Rutte vele miljarden euro's opleveren. Als voorbeeld gaf hij online shoppen in andere EU-landen en liberalisering van de dienstensector. Dat moet het veel makkelijker maken over de grens te werken, waarbij het principe van gelijke betaling voor gelijk werk 'een duw vooruit' moet krijgen, zei de premier, die in het Engels sprak.

De EU is een groot project dat alleen met kleine stapjes kan worden uitgebouwd, vervolgde Rutte, die zei trots te zijn op de enorme welvaart en de kracht van de interne markt in de EU. Pragmatisch en realistisch is de koers die Nederland wil aanhouden om het Europese project ,,enorm veel meer'' te laten opbrengen. Het is volgens hem dan wel nodig 'excessieve' regelgeving voor bedrijven te schrappen.

Het nakomen van beloften, vooral in het licht van de vluchtelingencrisis, moet volgens Rutte 'de nieuwe stijl' worden. Zonder een gezamenlijk gevoel van verantwoordelijkheid lukt het niet de migrantencrisis te bezweren, zei hij. "We hebben geen tijd te verliezen.''

Rutte kreeg ook kritiek. EU-parlementariërs Esther de Lange (CDA) en Paul Tang noemden het beiden onrealistisch het aantal vluchtelingen tot nul terug te dringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden