Rutte 'trots en teleurgesteld' na EU-voorzitterschap

Premier Mark Rutte tijdens zijn toespraak in het Europees Parlement. Beeld epa
Premier Mark Rutte tijdens zijn toespraak in het Europees Parlement.Beeld epa

Trots en teleurgesteld: zo omschreef premier Mark Rutte vanochtend zijn gevoelens over het Nederlandse EU-voorzitterschap van de afgelopen zes maanden. Hij legde hierover verantwoording af in het Europees Parlement in Straatsburg.

Rutte zei dat hij trots is op de 'concrete resultaten' die het afgelopen halfjaar zijn behaald, maar teleurgesteld over de 'schokgolf' van het Brexitbesluit. "Dit creëert een groot probleem. We zijn op onontgonnen terrein. En zelfs als we deze scheiding perfect oplossen, zijn onze problemen niet verdwenen."

De premier doelde hiermee op het brede euroscepticisme in Europa. Hij stelde daar tegenover dat Europese samenwerking resultaten kan opleveren die individuele lidstaten nooit alleen zouden kunnen bereiken. Als duidelijkste voorbeeld noemde Rutte de migratiedeal met Turkije, maar ook de strijd tegen terrorisme en de Europese interne markt. De afspraken over de voltooiing hiervan zijn erg belangrijk, zei Rutte.

Minder bureaucratie
De Brexit is echter reden om niet blind naar meer politieke integratie en een federaler Europa te streven. "Dat zou een ontkenning zijn van het sentiment dat nu bij veel Europeanen leeft. Het debat moet nu gaan over minder bureaucratie en regelgeving."

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker sprak van een 'uitstekende prestatie, waardoor veel wetgeving op het juiste spoor is gezet'.

De Nederlandse Europarlementariërs Paul Tang (PvdA) en Esther de Lange (CDA) toonden zich overwegend positief. Dennis de Jong (SP) was kritisch over Ruttes 'fixatie' op het marktdenken. Olaf Stuger (PVV) wees op de 'onttakeling' van de EU die is ingezet door de Brexit en het Oekraïne-referendum in Nederland.

Europa is inderdaad meer dan alleen een markt, zei Rutte. "Maar die is wel een motor om welvaart en banen te brengen." Op kritische opmerkingen over de migratiedeal met Turkije zei Rutte dat zonder die afspraken nog steeds honderd mensen per maand op zee zouden omkomen.

Vorige week eindigde het Nederlandse EU-voorzitterschap. De unie ligt er totaal anders bij dan een half jaar geleden. In hoeverre had Nederland daar invloed op? Lees hier de terugblik van Brussel-correspondent Christoph Schmidt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden