Rutte: stem op VVD, of CDA, of PVV

Eerste Kamer der Staten Generaal. (Werry Crone) Beeld
Eerste Kamer der Staten Generaal. (Werry Crone)

Premier Rutte doet voor de komende Provinciale Statenverkiezingen een ongebruikelijke oproep. Hij vraagt kiezers te stemmen op CDA, PVV of VVD.

Rutte doet zijn oproep in weekblad Elsevier. “Maakt niet uit wat u stemt. Als het maar op CDA, PVV of VVD is”, zo citeert Elsevier de premier.

De leden van Provinciale Staten kiezen de Eerste Kamer, waar de kabinetspartijen VVD en CDA en gedoger PVV momenteel geen meerderheid hebben. Dat wreekte zich afgelopen dinsdag al toen de Eerste Kamer een motie aannam tegen de voorgenomen btw-verhogingen in de kunstsector. De senaat wil snel duidelikheid van Rutte. "Juist omdat we in de Eerste Kamer maar weinig moties aannemen, hechten we veel waarde aan de uitvoering ervan", zegt SP-senator Tiny Kox. "Wie niet doet wat deze Kamer vraagt, is uit op problemen."

De oproep van Rutte toont aan hoe belangrijk hij de komende Statenverkiezingen acht zijn voor de slagkracht van het kabinet. „Laat ik geen grote woorden gebruiken, want het is gewoon heel plat. Wij hebben een meerderheid in de Eerste Kamer nodig en via de Provinciale Staten moeten we die zien te bereiken. Mijn boodschap aan de kiezer is dus: help ons aan die meerderheid”, aldus Rutte.

Rutte liet ook weten dat hij volop zal meedoen aan de campagnes voor zijn kandidaat statenleden.

ChristenUnie-leider André Rouvoet vindt Ruttes partijpolitieke uitspraken voor een premier 'volstrekt ongepast'. "Hij moet afleren te spreken over 'wij van de VVD'", twitterde hij. Zijn partijgenoot en mede-Kamerlid Arie Slob stelt dat Rutte niet veel gevoel en hart heeft voor de provincies. Het gaat Rutte volgens de politicus alleen om zetels in de Eerste Kamer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden