Rutte stelt kinderen gerust op televisie

Premier Rutte in het 'Jeugdjournaal': 'Niemand wordt in dit land zomaar uitgezet.' Beeld NOS
Premier Rutte in het 'Jeugdjournaal': 'Niemand wordt in dit land zomaar uitgezet.'Beeld NOS

Premier Rutte heeft een opmerkelijk initiatief genomen door in het 'Jeugdjournaal' Marokkaanse kinderen gerust te stellen die bang zijn het land te worden uitgezet na de 'minder Marokkanen'-uitspraken van PVV-leider Geert Wilders. Rutte werd vorige week verweten te traag en te slap te reageren op Wilders.

De premier raakte geroerd door de uitzending van woensdag waarin het Marokkaanse meisje Hind zich zorgen maakt over de uitlatingen van de PVV-voorman. "Dat vond ik zeer aangrijpend", zei Rutte gisteren. Hij nam zelf contact op met het Jeugdjournaal om de kinderen duidelijk te maken dat zij niet zo maar het land kunnen worden uitgezet.

De premier geeft zelf wekelijks les aan een vmbo-klas van de Johan de Witt Scholengroep in Den Haag. Rutte in het Jeugdjournaal: "Ik geef les op donderdagochtend. Ik krijg veel brieven en spreek mensen op straat. Je hebt kinderen die boos zijn en kinderen die bezorgd zijn. Maar misschien nog wel het ergste van alles: ook kinderen die bang zijn dat ze met hun ouders het land worden uitgezet. Niemand wordt in dit land zomaar uitgezet. Dat gaan we niet doen. Daar hoef je niet bang voor te zijn."

Rutte benadrukte dat iedereen gelijk is voor de wet en dat iedereen in gelijke gevallen gelijk wordt behandeld. "Je kunt er op rekenen dat de overheid je beschermt. Kinderen hoeven die angst in Nederland niet te hebben, nooit." Op de vraag van de verslaggeefster hoe de situatie zou zijn als de PVV bij de verkiezingen de grootste wordt, zei Rutte: "Dat gaan we voorkomen."

Tot twee keer toe heeft Wilders de afgelopen tijd gezegd dat het aantal Marokkanen in Nederland minder moet. De tweede keer dat hij dit zei was op de verkiezingsavond van vorige week woensdag, waarbij hij zijn aanhang 'minder, minder, minder' liet scanderen. Pas vorige week donderdagavond nam Rutte in Brussel voorzichtig afstand van Wilders, toen hij zei dat hij niet kan samenwerken met de PVV zolang "deze uitspraken nog steeds voor rekening van de PVV geacht kunnen worden te zijn". Rutte zei dat, nadat De Telegraaf en RTL zich al eerder hadden gedistantieerd van de uitlatingen van de PVV-voorman.

"Dit had-ie al veel eerder moeten doen", reageerde D66-fractieleider Alexander Pechtold gisteravond.

Wilders zelf maakte via Twitter van zijn hart geen moordkuil. "Walgelijk dat Rutte politiek bedrijft over de rug van kinderen", liet hij zijn publiek weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden