Rutte: sinterklaasfeest is geen zaak van de politiek

Premier Rutte. Beeld anp
Premier Rutte.Beeld anp

Het sinterklaasfeest zal mogelijk veranderen. Dat is ook in het verleden gebeurd. Maar de politiek moet zich daar niet mee bemoeien; het is een zaak van de samenleving. De enige rol van de politiek is om de discussie over het sinterklaasfeest in goede banen te leiden.

Redactie

Premier Mark Rutte zei dat vandaag in zijn wekelijkse persconferentie. Hij kon nog niet ingaan op het vandaag verschenen rapport van een VN-werkgroep over Sinterklaas, omdat hij het nog niet had gelezen.

Eerder zei Rutte dat 'Zwarte Piet nu eenmaal zwart is' en dat hij daar niets aan kan veranderen. Vandaag wilde hij niet zeggen of hij zich ook een Piet met een andere kleur kan voorstellen. 'Als ik daarop inga, lijkt het net of ik er een beleidsopvatting over heb.'

Overigens zei vicepremier Lodewijk Asscher na de ministerraad dat hij zich wel kan indenken dat er in de toekomst een Piet komt met een andere kleur. Dat zal volgens hem het geloof in het sinterklaasfeest niet aantasten.

Niet statisch
Net als Rutte benadrukte Asscher dat 'het sinterklaasfeest niet statisch is' en dat het vroeger ook anders gevierd werd dan nu. Asscher heeft begrip voor mensen die zich door de figuur van Zwarte Piet gekwetst voelen, maar vindt het 'veel te ver gaan' om de knecht van Sinterklaas een racistisch verschijnsel te noemen. 'Je komt niet ver door elkaar te gaan beschuldigen.'

Eén ding kunnen Rutte en Asscher verzekeren aan alle kinderen van Nederland: ook dit jaar komt de Sint weer op 5 december.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden