'Rutte scoort, juist door weg te blijven'

Mediastrateeg: Bij debatten zie je vooral kakelende mensen

INTERVIEW | MAAIKE VAN HOUTEN

Van de lijsttrekkers Rutte (VVD) en Roemer (SP) is het helemaal niet onverstandig zich deze week nog even schuil te houden voor het grote tv-publiek. Maar PVV-leider Wilders kan het zich volgens communicatiestrateeg Bart Jochems niet permitteren weg te blijven.

"Wilders' uitgangspositie is zwakker dan die van Rutte en Roemer", zegt hij. "Hij beïnvloedt nu niks. Zijn middel, twitteren, begint sleets te worden. En hij is te ver weg."

Tegelijkertijd wil Jochems uit Wilders' opstelling van deze week geen conclusies trekken. Jochems is oud-journalist, hij was voorlichter van opeenvolgende ministers van buitenlandse zaken. Nu is hij mede-directeur van Marlot Communicatie, waar hij politici van verschillende partijen adviseert over hun presentatie. Hij is voorzichting met voorspellingen: "We zijn nog niet klaar hoor, er kan de komende twee weken nog van alles gebeuren!"

Maar toch. De politieke concurrenten van de koplopers in de peilingen - VVD en SP - verwijten Mark Rutte en Emile Roemer dat ze ook woensdagavond weer verstek lieten gaan bij het eerste politieke tv-debat. Jochems kan het zich van die twee wel indenken dat ze nee zeiden. "Het afzeggen legt hun geen windeieren", meent hij. "De kiezers zien een stel kakelende mensen. Wat vakantiekiekjes, een paar flauwe grappen, dat vinden mensen die écht geïnteresseerd zijn in politiek niet leuk. Zij kijken voor de inhoud, zij vragen zich af: moeten we het van dit clubje hebben, waar zijn de hoofdrolspelers?"

De twee grote afwezigen delen ondertussen wel een paar speldenprikken uit. Vorige week waarschuwde de voorman van de Socialistische Partij in Het Financieele Dagblad dat Nederland onder zijn leiderschap geen boete aan Brussel gaat betalen als de begroting niet op orde is. Zakenblad Quote reageerde met een raamposter met een met bloed besmeurde Roemer en de tekst: 'Als Roemer in het Torentje belandt, verhuizen wij naar Zwitserland'. Jochems: "Anderen maken de publiciteit voor hem. Als ik Roemer was, zou ik het omdraaien en er gewoon een geuzenfoto van maken."

En dan Mark Rutte. Let altijd op het moment waarop dingen gebeuren, doceert Jochems. De VVD-lijsttrekker zei in De Telegraaf dat hij voor alle werkende mensen 1000 euro in petto heeft.

"Waarom kwam Rutte daar woensdag mee, en niet morgen, of vorige week? Nee, hij zei het op de ochtend van het eerste tv-debat. Zo probeerde hij dat te beïnvloeden. Ik kan het niet hard maken, maar kennelijk hadden de deelnemers afgesproken dat ze het niet over die 1000 euro van Rutte gingen hebben. Maar dat gebeurde natuurlijk toch, kort. Ze hadden allemaal kritiek. In zo'n geval gaat de presentator aan de andere kant hangen, die stelt kritische vragen, als het ware namens Rutte. De kijkers geloven Ferry Mingelen eerder dan de politici. Want Mingelen is onafhankelijk."

Juist zonder mee te doen zou Rutte dus nog heel behoorlijk kunnen scoren.

Relevant zijn de laatste twee weken van de campagne, zegt Jochems. "Ik denk dat het heel snel vergeten is dat Rutte, Roemer en Wilders er de eerste week nog niet bij waren. Rutte krijgt er zondag bij het volgende tv-debat vast een vraag over. Dan zet hij alle andere partijen weg als een stel kleuters dat niet zonder de hoofdman kan discussiëren. Heeft-ie dat ook weer binnen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden