Rutte's VVD als redder van het land

De liberalen zijn al met hun campagne gestart

De VVD is de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen vroeg begonnen. Met nog drieënhalve maand te gaan, trapte de partij zaterdag in de Amsterdamse Passenger Terminal af met de belofte de belastingen te verlagen. Premier Mark Rutte hield het congres voor dat Nederland "stap voor stap vooruit gaat en weer sterker wordt".

Het kabinet liet eerder al weten dat de tarieven omlaag kunnen als er een nieuw belastingstelsel wordt ingevoerd. Belasting is een 'teer onderwerp', erkende Rutte. In de laatste campagne beloofde hij iedereen een extraatje, hij verwees daar zaterdag ook naar, maar hij kon dat door de slepende crisis niet waarmaken.

Rutte zette de VVD neer als de redder van het land. "Wij zien dat het vertrouwen weer stijgt. Nederland begint onder leiding van de VVD weer op stoom te komen."

De VVD hecht veel belang aan de provinciale verkiezingen op 18 maart. In de peilingen staat de partij op fors verlies. "Ik wil niet dat wij ons werk omver laten trekken door andere politieke partijen", zei Rutte. De VVD heeft een miljoen euro uitgetrokken voor de campagne, meer dan twee keer zo veel als de vorige keer en campagneleider en Kamerlid Klaas Dijkhoff vroeg aan de leden 'een half uurtje de straat op te gaan met een witte jas aan'. Het geld is bedoeld om het landelijke VVD-beleid te verkopen, zodat de partij goed is vertegenwoordigd in de Provinciale Staten en de door Provinciale Staten gekozen Eerste Kamer.

Rutte beseft dat het in de campagne veel over de zorg zal gaan en verdedigde de aanpassingen. Maatwerk is efficiënter, meent hij. "Een mix van mensen die zelf iets organiseren en hulp van professionals." De omgeving van een vrouw met borstkanker maakt een schema om haar kinderen naar school te brengen, mensen halen via crowdfunding geld op. Dat is de participatiesamenleving, zegt Rutte. "Ik zal nooit begrijpen waarom het sociaal is dat de samenleving zelf minder organiseert en de overheid alleen maar groter wordt. De kracht van Nederland zit in de bereidheid er voor elkaar te zijn. Mensen die naar opa en oma gaan en even de stofzuiger pakken of die een zieke man naar de dokter rijden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden