Rutte's mooie verhaal voor wie het al goed heeft

JOHAN KLEVANT GROEN en JURIST GEMEENTE- EN BESTUURSRECHT

In de Schoo-lezing liet premier Rutte blijken dat hij geen idee heeft hoe gewone mensen leven. Hij zag een gezin voor zich, waarvan de vader ontslagen was. Gelukkig was hij zo verstandig om zijn ontslagvergoeding niet te gebruiken voor een vakantie, maar voor een omscholing. Daar blijkt al een nare kijk uit op wie hij 'hardwerkende Nederlanders' noemt. Alsof die extra geld onmiddellijk (kunnen) uitgeven aan leuke dingen.

De cijfers. Die ontslagvergoeding bedraagt (na 1 januari 2014) na 24 dienstjaren straks bij een modaal inkomen 16.500 euro. Daar gaat meteen 42 procent belasting af, want voor dit soort bedragen begin je geen stamrecht-BV. Blijft er dus 9570 euro over. Over de eerste twee maanden is zijn WW-uitkering 400 euro per maand minder dan zijn salaris, daarna 600 euro. Als hij zijn uitgaven niet snel kan bijstellen, is de vergoeding na een jaar op. Reserves kan hij niet hebben, want (nog steeds volgens het voorbeeld) van zijn inkomen legt hij geld opzij voor de opleiding van zijn kinderen.

Ruim binnen dat jaar moet hij dus een opleiding volgen en een baan vinden. Anders heeft hij geen geld voor die opleiding en om zijn pensioengat te dichten. En er zijn 600.000 banen minder dan er werklozen zijn. Niet alleen vindt hij tijdig een baan; hij is er meteen ook in geslaagd om zo veel bij elkaar te sparen dat hij een flinke aanbetaling op een huis kan doen...

Kortom: Mark Rutte heeft een mooi verhaal voor wie het al goed heeft, maar realisme is iets anders.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden