Rutte: rechters kunnen hogere strafmaat niet negeren

Premier Mark Rutte Beeld ANP
Premier Mark RutteBeeld ANP

Rechters in Nederland die tegen strenger straffen zijn, zullen zich neer moeten leggen bij de wens van het kabinet om de strafmaat te verhogen. Dat zei premier Mark Rutte dinsdag in een reactie op uitlatingen van de Raad voor de Rechtspraak. Die had eerder laten weten niets te zien in zwaarder straffen en minimumstraffen bij zware delicten.


"Die hogere straffen gaan er gewoon komen", zei Rutte in een gesprek bij Uitgesproken WNL. "Dat hebben we afgesproken in het regeerakkoord. De rechters voeren uit wat in de Tweede Kamer aan wetten wordt aangenomen. Zo gaat dat in de trias politica."

De rechters mogen van Rutte best proberen de besluitvorming rond de strafmaat te beïnvloeden. "Alleen zal ze dat niet lukken omdat wij vastbesloten zijn de strafmaat te verhogen", zegt Rutte.
Het idee van gedoogpartner Geert Wilders om rechters die te veel taakstraffen opleggen te ontslaan, wees Rutte van de hand. Het aantal taakstraffen gaat al fors omlaag, zo verwacht de premier. "De idiotie dat iemand die een ernstig delict begaat een taakstraf krijgt, kan straks niet meer."

De premier ziet ook niets in het voorstel van de PVV-leider om rechters niet langer voor het leven te benoemen, maar hooguit voor een periode van vijf jaar. Rutte vindt dat een tijdelijke benoeming de onafhankelijkheid van de rechters aantast. Het echte probleem in de rechtspraak ligt volgens de premier bij de Tweede Kamer. "Als de straf te laag is, dan is de wet niet goed. En die wet, daar gaan Geert Wilders en ik over."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden