Rutte overleeft debat over dividendbelasting

Beeld ANP

Bijna de voltallige oppositie, de SGP uitgezonderd, dient een motie van afkeuring in vanwege het gestuntel rond de afschaffing van de dividendbelasting.

Premier Mark Rutte geeft toe dat hij ‘een fout’ heeft gemaakt door vorig jaar november, na een Kamerdebat over het afschaffen van de dividendbelasting, niet na te gaan of er tijdens de formatie toch memo’s waren over dit onderwerp. In dat debat had Rutte namelijk gezegd dat hij zich geen documenten kan herinneren. Hij trok woensdagavond voorzichtig het boetekleed aan. “De fout begint bij mij. Als ik was gaan checken met een dreun op de dossiers hadden we stukken gevonden.”

De minister-president moest zich woensdag in de Tweede Kamer verantwoorden, omdat hij in november zei dat hij geen herinnering had aan stukken over de dividendbelasting die tijdens de formatie op tafel hadden gelegen, terwijl vorige week bleek dat die memo’s er wel waren.

Rookgordijn

De oppositiepartijen vielen Rutte hard aan. Zij geloven hem niet en vinden dat hij vergeetachtigheid veinst. “De premier heeft een rookgordijn opgetrokken”, meende Lodewijk Asscher van de PvdA. “Het vertrouwen is beschaamd”, zei Jesse Klaver van GroenLinks. Geert Wilders van de PVV vond het optreden van Rutte ‘gedraai en gekonkel’. Hij kondigde al bij het begin van het debat een motie van wantrouwen aan. Maar aan het einde van het urenlange debat vond bijna de voltallige oppositie zich in een motie van afkeuring, wat net iets minder gewicht heeft.

Jesse Klaver (GroenLinks) zei ter toelichting: “De wijze waarop de Kamer is geïnformeerd kan niet. We hebben gevraagd naar memo's, maar er waren geen herinneringen. De premier liet de momenten passeren waarop hij die fout had kunnen herstellen." Alleen de SGP vond zo’n motie van afkeuring ‘echt een brug te ver’, aldus fractievoorzitter Kees van der Staaij.

Wob

Een afgewezen beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) bracht vrijdag aan het licht dat er toch stukken over de dividendbelasting bestaan: de aanvragers, onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, kregen die stukken niet, maar wel een lijst met notities die tijdens de onderhandelingen over het nieuwe kabinet zijn opgesteld. Deze notities werden dinsdag alsnog publiek gemaakt.

Bij de stukken zat onder meer een interne VVD-notitie over de afschaffing van dividendbelasting. Dat was een memo dat Rutte wel kende, gaf hij in het debat toe. Aan de hand daarvan heeft de premier tijdens de formatie informeel onderhandeld met de andere partijleiders, Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Rutte zei dat hij zich dit stuk wel herinnerde, maar hij het beschouwt als ‘een stuk in wording’. De premier had in november aangegeven dat er wél concept-teksten zouden kunnen hebben gelegen.

Bekoelde verhoudingen

Rutte gaf woensdag toe dat hij in februari door staatssecretaris Menno Snel van financiën op de hoogte is gebracht van het Wob-verzoek. Maar hij had de indruk dat het ging om stukken over dividendbelasting over meerdere jaren en had zijn uitlatingen in november ‘niet meer top of mind’. De afwijzing van het Wob-verzoek is naar het ministerie van Rutte (Algemene Zaken) gestuurd, samen met de lijst van notities die tijdens de formatie zijn gemaakt. Toch zei de premier woensdagavond: “Ik heb die lijst niet gezien. Mij werd pas afgelopen vrijdag duidelijk dat er wel memo’s waren toen Trouw er over publiceerde.”

Dinsdag gaf Rutte al aan dat hij ‘onbedoeld de suggestie heeft gewekt dat er ook helemaal geen stukken zijn’. Ook de coalitie-fractievoorzitters gaven toe dat zij met de mededeling dat zij zich geen memo’s kunnen herinneren ‘verwarring’ hebben gewekt: “Er is ruis ontstaan”, zei CDA’er Sybrand Buma. Zij wijten het gebrek aan herinnering aan het feit dat er ‘honderden memo’s en teksten’ langskomen tijdens de formatie die door diverse betrokken bij de formatie worden besproken.

De motie van afkeuring betekent dat de verhoudingen tussen coalitie en oppositie zijn bekoeld. Dat is slecht nieuws voor het kabinet, gezien de krappe meerderheid van de regeringscoalitie in de Tweede Kamer.

Lees meer over de aanloop naar dit debat in ons dossier over dividendbelasting.

Lees ook: Zo verdedigden de coalitiepartijen zich

In het debat over de dividendbelasting zorgde CDA-leider Buma voor verbouwereerde collega's. Hij zei geen zin te hebben om herinneringen op te gaan halen aan de formatie. ChristenUnie-leider Segers was wél bereid tot zelfreflectie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden