Rutte optimistisch na lunch met Turkse premier Davutoglu

Minister-president Mark Rutte ontvangt de Turkse minister-president Ahmet Davutoglu voor een werklunch op het Catshuis. Beeld anp
Minister-president Mark Rutte ontvangt de Turkse minister-president Ahmet Davutoglu voor een werklunch op het Catshuis.Beeld anp

De Turkse inspanningen om de vluchtelingenstroom in te dammen werpen de afgelopen dagen hun vruchten af. De maatregelen hebben 'grote effecten' en het aantal vluchtelingen daalt, zei premier Mark Rutte woensdag na een ontmoeting met de Turkse premier Ahmet Davutoglu in Den Haag.

Redactie

Volgens Rutte is Nederland bereid een bijdrage te leveren aan de NAVO als het bondgenootschap wordt ingezet bij de Turkse kust om toezicht te houden op de vluchtelingenstroom. Ook kan ons land een extra bijdrage leveren aan Frontex, de Europese grensbewakingsorganisatie.

Nieuwe vluchtelingenstroom
Door een offensief van het regeringsleger met steun van Russische gevechtsvliegtuigen bij Aleppo zijn de afgelopen dagen opnieuw tienduizenden Syriërs op de vlucht geslagen richting Turkse grens. Volgens premier Davutoglu moeten deze mensen worden opgevangen in kampen in Syrië. Gisteren maakte het land bekend de nieuwe stroom gecontroleerd toe te laten, maar het land vreest dat het aantal kan oplopen tot een miljoen nieuwe vluchtelingen.

Rutte zei begrip te hebben voor de Turken die een ongecontroleerde instroom van Syriërs proberen te voorkomen. Hij zei vorige week nog dat Turkije weinig valt te verwijten in de vluchtelingenkwestie. "Turkije wil ook erkenning - en terecht - dat het verschrikkelijk veel gedaan heeft. Dat ze de afgelopen jaren bijna alleen voor stonden om met dit verschrikkelijk probleem om te gaan", aldus de premier. Turkije ving al ruim 2,2 miljoen vluchtelingen uit Syrië op.

Voorzitter EU
Het overleg in het Catshuis vond plaats omdat Nederland deze eerste helft van 2016 voorzitter is van de Europese Unie. De EU wil met 3 miljard euro de situatie in Turkse opvangkampen verbeteren. Als dat lukt, is Europa bereid om met de Turken afspraken te maken over de overname van vluchtelingen.

Deze week werd Turkije door de Europese lidstaten gevraagd om haast maken met het tegenhouden van vluchtelingen die naar Europa willen reizen. Gelijktijdig wil de EU ook dat Turkije zijn menselijke gezicht laat zien en de deur opent voor de tienduizenden vluchtelingen die zich melden bij de Syrische grens.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden