Rutte: 'Op schreeuwers bouw je geen samenleving'

Mark Rutte bij de presentatie van zijn plan. Beeld ANP

Het verkiezingsprogramma van de VVD draait om maatregelen, maar partijleider Mark Rutte heeft het liever over iets minder tastbaars: de mentaliteit. Vanochtend presenteerde hij een eigen Plan-Rutte: zijn belofte aan de goegemeente van Nederland, de 'gigantisch grote groep koppige optimisten' die zich zorgen maakt. "Het allerbelangrijkste is dat ik alsmaar duidelijk wil blijven maken: in ons land ben je vrij en daar staan wij voor."

Rutte is er duidelijk op gebrand in 2017 nogmaals minister-president te worden. "Ik wil problemen oplossen zoals ik dat de afgelopen jaren deed." Daarvoor stelt hij zich nu op als een hoeder des vaderlands, een man om op te bouwen. Op het Haagse Centraal Station, vlak boven de openbare piano waarop hij pas geleden nog spontaan een riedeltje wegspeelde, zei hij gisteren 'alles op alles' te willen zetten tegen nieuwe onzekerheden. "Ik zet mij in om juist dàt wat we met elkaar hebben opgebouwd te beschermen en steeds een beetje beter te maken."

Met zijn 'ambitie voor Nederland' richt Rutte zich nadrukkelijk op de zwijgende meerderheid. "Waar ik niks mee heb zijn die schreeuwers aan de zijlijn, links èn rechts. Ze zijn boos over van alles en nog wat. Op deze mensen bouw je geen samenleving. Ze verpesten het voor de rest."

Rutte deed zijn beloften in aansluiting op de presentatie van het VVD-verkiezingsprogramma 'Zeker Nederland'. "We moeten kiezen in wat voor land we willen leven en wat voor soort Nederlanders we willen zijn." Als het aan de VVD ligt kiest de Nederlander voor optimisme, trots, nuchter- en koppigheid. Zo verandert Nederland in een land met 'gewoon leuke Nederlanders' die 'een goed leven leiden'.

Liberale stokpaardjes
'Zeker Nederland' hamert als vanouds op liberale stokpaardjes als veiligheid, 'de belangrijkste taak van de overheid'. Zo investeert de VVD fors in defensie en moet het aantal wijkagenten omhoog. Ook wat betreft belastingen blijft de VVD bij zijn leest: hoewel de partij niet opnieuw de fout zal maken iedere Nederlander duizend euro te beloven, blijft lastenverlichting een belangrijk doel.

Ook blijft de VVD traditioneel de hoeder van bedrijven. Ook al was de VVD de afgelopen regeerperiode medeverantwoordelijk voor de Wet Werk en Zekerheid, nu moet het voor bedrijven weer mogelijk worden om meer tijdelijke contracten achter elkaar en tijdelijke contracten voor langere duur aan te bieden. De VVD zet in op meer auto- en spoorwegen en op lagere motorrijtuigenbelasting.

Op één punt is de partij overduidelijk: 'het huidige migratiesysteem is onhoudbaar'. De VVD wil alleen vluchtelingen opvangen in gecontroleerde aantallen. Voor het overige staat Nederland open voor 'kennismigranten' - mensen met unieke vaardigheden en talenten. Hoe meer ze kunnen, hoe groter de kans is dat ze mogen blijven.

Ook ten opzichte van jihadstrijders is de VVD steng. Van een IS-strijder die alleen de Nederlandse nationaliteit heeft moet het Nederlanderschap kunnen worden ingetrokken, meent de VVD.

Mark Rutte bij zijn presentatie. Beeld ANP

Punten uit VVD-verkiezingsprogramma
· Alimentatieplicht maximaal 5 jaar
· Regeling kinderpardon afschaffen
· Breed basispakket, ook dure medicijnen
· Dubieuze financieringstromen naar moskeeën aanpakken
· Immigranten met tijdelijke verblijfsvergunning krijgen beperkt zak- en leefgeld
· Lagere huurtoeslag
· OAW-uitkering kan op latere leeftijd beginnen
· Cito-uitslag en schooladvies komen op hetzelfde moment, de hoogste telt.
· Publieke omroep moet zich richten op nieuws en educatie
· Geen milieuzones
· Agenten worden niet als verdachte aangemerkt
· Vereenvoudigd belastingstelsel
· Wie dat wil blijft een blauwe envelop van de Belastingdienst krijgen
· Kleine bedrijven betalen een zieke werknemer één jaar
· Illegaal verblijf is strafbaar, ook hulp aan illegalen
· Schiphol moet groeien, deel vluchten naar Lelystad
· Nederland moet leiden rol spelen bij onderzoek naar werking van geneesmiddelen bij vrouwen en migranten
· Gemeenten moeten mantelzorgers ondersteunen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden