Rutte noemt migrantendreigement Athene 'bizar en onzinnig'

Premier Mark Rutte tijdens een overleg in de Tweede Kamer over een aanstaande Europese top. Beeld anp
Premier Mark Rutte tijdens een overleg in de Tweede Kamer over een aanstaande Europese top.Beeld anp

Griekenland wordt van het Schengen-akkoord uitgesloten als het land zijn grens opent om massaal vluchtelingen naar de rest van Europa te laten doorreizen. Dat zei premier Mark Rutte in de Tweede Kamer. Rutte sprak van "idiote dreigementen" van Griekenland die onacceptabel zijn.

redactie internet

Als de regering in Athene deze "bizarre en onzinnige gedachte" ooit in praktijk zou brengen, dan zou Griekenland "heel snel" buiten Schengen kunnen worden gesloten, aldus Rutte. Het Schengen-verdrag regelt dat mensen binnen de 26 landen die zijn aangesloten bij het verdrag vrij kunnen reizen, zonder grenscontroles. Griekenland is onderdeel van de Schengen-zone.

Een uitsluiting van Schengen lost echter niets op wat betreft de economische problemen van de Grieken, zei Rutte tegen de NOS. "Ze zullen nu echt aan de bak moeten, ze moeten hun problemen oplossen."

Spook van een 'Grexit'
Griekenland onderhandelt nu al weken met zijn internationale geldschieters over een voorzetting van het financiële steunpakket. Dat is onlangs verlengd tot eind juni, maar uiterlijk op 20 april moet er een overeenkomst gesloten zijn over de Griekse besparings- en hervormingsplannen voordat er geld overgemaakt wordt.

Lukt dat niet, dan duikt het spook van een 'Grexit' weer op, het uittreden van Griekenland uit de eurozone. Zo'n wanordelijk vertrek kan leiden tot chaos op de financiële markten en in Griekenland zelf, en een mogelijke bedreiging voor de euro.

Athene moet in elk geval voor 20 maart een tweede termijn van 842 miljoen euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) terugbetalen. Het land heeft dan aan zijn terugbetalingsverplichting van 1,5 miljard euro aan het IMF voor de maand maart voldaan.

Vluchtelingstroom
Verschillende Griekse bewindslieden hebben de afgelopen paar weken gedreigd de vluchtelingensluis open te draaien als de Europese Unie hun land niet onder hun voorwaarden helpt. De Griekse minister van defensie, Panos Kammenos, zei begin vorige week dat zich onder de vluchtelingenstroom ongetwijfeld ook terroristen van Islamitische Staat zullen bevinden, een waarschuwing die kennelijk vooral gericht was aan de EU-lidstaten die kritiek hebben op de Griekse aanpak van de financiële crisis, zoals Duitsland.

"Als zij uithalen naar Griekenland, dan moeten ze weten dat de migranten papieren krijgen en naar Berlijn zullen gaan", stelde Kammenos van de coalitiepartij Onafhankelijke Grieken. Als er IS-leden bijzitten heeft Europa dat aan zichzelf te danken door zijn houding tegen Griekenland in de schuldenkwestie, aldus de Griekse defensieminister.

De Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis Beeld ap
De Griekse minister van financiën Yanis VaroufakisBeeld ap

Onderminister van binnenlandse zaken Giannis Panousis zei eind februari al dat Griekenland overweegt om 300.000 mensen aan reisdocumenten te helpen. Dan kunnen ze verder Europa in. In Griekenland verblijven naar schatting 500.000 illegalen.

Panousis wil dat vluchtelingen gelijkmatiger over de unie worden verspreid. In de bestaande opzet worden vooral de grenslanden van de Schengenzone zoals Italië, Spanje en Griekenland opgescheept met de vluchtelingen.

Ook de Griekse minister van buitenlandse zaken, Nikos Kotzias, waarschuwde onlangs dat zijn land in geval van economische ineenstorting de toegangspoort kan worden voor "miljoenen immigranten en duizenden jihadisten".

De Griekse irritatie richt zich vooral op Duitsland, dat Griekenland strak aan de gemaakte afspraken probeert te houden. De Grieken beschuldigden de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble ervan zijn Griekse collega Yanis Varoufakis te hebben beledigd, en ook zette Athene de herstelbetalingen van Duitsland voor schade in de Tweede Wereldoorlog weer op de agenda.

De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble. Beeld epa
De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble.Beeld epa

Geduld verliezen
Een van de tekenen dat de EU-partners hun geduld met Athene beginnen te verliezen, was een uitspraak van minister van financiën Jeroen Dijsselbloem van vorige week. Als voorzitter van de Eurogroep maande hij toen de Grieken haast te maken met de noodzakelijke hervormingen.

Griekenland moet de schuld van zijn problemen niet buiten het eigen land zoeken, aldus Dijsselbloem. "Er is veel verbaal geweld. Ik geloof niet dat het enig doel dient", zei hij vrijdag.

Minister van financiën Jeroen Dijsselbloem, hier in gesprek met Europese Bankpresident Mario Draghi, tijdens een overleg van de Eurogroep op 9 maart. Beeld AP
Minister van financiën Jeroen Dijsselbloem, hier in gesprek met Europese Bankpresident Mario Draghi, tijdens een overleg van de Eurogroep op 9 maart.Beeld AP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden