Rutte neemt Marokkaanse voetballertjes in bescherming

Toen vicepremier Lodewijk Asscher nog 'als sierlijke rechtsbuiten over de Amsterdamse voetbalvelden dartelde' - het moet toch een flink aantal jaren terug zijn - toen was het er al: 'korte lontjes, schelden, opgefokt gedrag'. Nee, Asscher ziet niets nieuws in de noodkreet van voetbalcommentator Johan Derksen. Behalve dat het volgens hem 'niet exclusief is voor clubs met veel Nederlands-Marokkaanse spelers'.

Johan Derksen, voormalig hoofdredacteur van Voetbal International, wees er begin deze week op dat 'voetbalclubs naar de klote gaan omdat er teveel Marokkanen spelen'. "Het werkt niet als Marokkanen in amateurclubs de overhand krijgen", zei Derksen. "Er wordt nooit eerlijk over gesproken in dit land, maar het is wel degelijk een probleem."

Er zijn echter geen cijfers. Niemand in Nederland kan vertellen hoe groot het probleem is dat Derksen signaleert. Niemand ook kan precies zeggen waar Derksen op doelt: op scheldende ouders langs de lijn, op laksheid bij vrijwilligerswerk, om vechterbazen op het veld? Iedereen heeft andere voorbeelden. Zelf wees Derksen bijvoorbeeld ook op het fenomeen dat Marokkanen op voetbal 'niet in hun blote kont durven te douchen'. Toch lieten na Asscher gisteren ook premier Rutte en minister Schippers van sport zich erover uit.

Schippers zei dat Derksen wees op 'een reëel probleem'. "Je kunt niet ontkennen dat incidenten bij een aantal clubs veel vaker voorkomen dan bij andere." De oorzaak is meervoudig, zegt Schippers. "Het zit vaak ook in de besturen. Daar kan wat kennis en power bij", zei ze.

Minister-president Rutte daarentegen wees gisteren Derksen terecht: "Voetbalclubs mogen geen Marokkaanse kinderen weigeren als andere Marokkanen zich misdragen", zei Rutte. "Wangedrag wordt aangepakt, ongeacht wie het doet. Tegen een Marokkaans jongetje dat wil leren voetballen kun je niet zeggen: 'Ik neem je niet aan, want iemand anders heeft het verpest'. Zo kun je toch geen land opbouwen met elkaar?"

Zo koos Rutte voor de lijn-Asscher, die vanuit zijn jeugd kon wijzen op de veldslag die 'Schellingwoude uit' kon zijn. Zoals later op de avond ook de directeur amateurvoetbal van de KNVB, Jan Dirk van der Zee, fel afstand nam van de waarneming van Johan Derksen.

En dat douchen? Asscher: "Het lijkt mij nooit zo praktisch, dat douchen met onderbroek, maar leef en laat leven."

Sport 25 Column van Henk Hoijtink: Een moeilijk voetbaldebat

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden