Rutte: Nederlandse ambities EU-begroting niet bijstellen

Premier Mark Rutte en minister Frans Timmermans (R) van Buitenlandse Zaken tijdens het debat in de Tweede Kamer over de komende Europese top. Beeld anp
Premier Mark Rutte en minister Frans Timmermans (R) van Buitenlandse Zaken tijdens het debat in de Tweede Kamer over de komende Europese top.Beeld anp

Volgens premier Rutte is de Nederlandse onderhandelingspositie ten aanzien van de Europese meerjarenbegroting niet verslechterd. Het mislukken van de onderhandelingen is voor Rutte geen aanleiding om de verwachtingen bij te stellen.

Jeroen Visser

Dat zei premier Rutte vandaag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De speciale Europese top over de meerjarenbegroting van de Europese Unie 2014-2020 werd afgelopen vrijdag zonder resultaat afgebroken. Begin volgend jaar komt er een vervolgtop.

D66-leider Alexander Pechtold hield Rutte voor dat Nederland haar verwachtingen nu moet bijstellen. 'De premier wil minder betalen aan Europa maar we gaan waarschijnlijk meer betalen. De werkelijkheid blijkt slechter te zijn', aldus Pechtold.

De premier ontkende dat er al conclusies zijn getrokken over de positie van Nederland. 'Ik weet niet waar de heer Pechtold zich op baseert. In januari wordt er gewoon weer verder gesproken.' Volgens Rutte wil Nederland nog steeds lagere EU-uitgaven, behoud van de korting op de bijdrage aan de EU en meer geld voor innovatie.

Volgens Rutte is de grote winst van de top dat 'de dreigende isolatie van het Verenigd Koninkrijk is voorkomen'. Ook lijkt er nog steeds gekort te worden op de budgetten voor landbouw en de structuurfondsen, waar Nederland voor heeft gepleit. Rutte: 'Wij knokken voor onze belangen.'

Koeien
Rutte ging ook in op het bericht dat er in Polen met EU-geld geluidsschermen zijn geplaatst op plekken waar slechts koeien grazen. De PVV stelde hier vorige week Kamervragen over. De premier zei dat als het bericht waar is, het Europees geld slecht besteed is. 'Als het bericht over geluidsschermen voor koeien zou kloppen, dan denk ik dat zelfs de Partij voor de Dieren dat overdreven vindt', zei Rutte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden