Update

Rutte: Nederland komt krachtig uit de crisis

Premier Rutte in de Ridderzaal. Beeld AP

Premier Mark Rutte verwacht dat Nederland na een aantal moeilijke jaren 'krachtig' uit de crisis zal komen. Het is volgens hem echter onvermijdelijk dat burgers de komende tijd in hun koopkracht geraakt worden door het kabinetsbeleid van bezuinigingen en hervormingen.

Hij zei dat vandaag in een toelichting op de gepresenteerde kabinetsplannen voor volgend jaar. Het kabinet wil de overheidsfinanciën op orde brengen en daarnaast hervormingen doorvoeren om de economie verder te kunnen laten groeien.

De premier vindt het beeld van de koopkracht volgend jaar 'redelijk evenwichtig'. Gemiddeld gaan burgers er 1 procent op achteruit, 'Ik vind dat zeer verdedigbaar.' Zo'n 90.000 gezinnen gaan er meer dan 5 procent op achteruit. Voor die groep krijgen gemeenten 100 miljoen euro extra om te hulp te schieten.

Niet achterhaald
Er lijken zich donkere wolken boven de Nederlandse economie samen te pakken, erkent Rutte. Maar hij beschouwt de nu gepresenteerde begroting zeker niet als achterhaald. 'We versterken nu de ijslaag onder Nederland zodat de economie een klap kan opvangen.' Mocht het de komende tijd meevallen, dan kan Nederland volgens hem ook sneller profiteren.

Volgens hem laten de cijfers zien dat het kabinet nu geen extra ingrepen moet voorbereiden. VVD, CDA en gedoogpartner PVV spraken bij het aantreden van het kabinet af dat extra bezuinigingen nodig zijn als er meer dan 1 procent achtergelopen wordt bij het wegwerken van het begrotingstekort. 'Dan krijgen we natuurlijk pittige gesprekken. Geert Wilders zal zijn huid dan duur verkopen, maar dat zullen het CDA en de VVD ook doen.'

Rutte ziet niets in het extra stimuleren van de economie, zoals het vorige kabinet in 2009 deed kort na het uitbreken van de kredietcrisis. Volgens hem moet je niet meteen ingrijpen als het tegenzit, omdat je anders de economie kapotbezuinigt. Daarnaast zijn de effecten van stimulerende maatregelen volgens hem beperkt.

Rutte wuift kritiek Raad van State weg

Premier Mark Rutte wuift de kritiek van de Raad van State weg dat het kabinet te weinig doet om de economische problemen het hoofd te bieden. 'Op zich hebben ze gelijk dat er allerlei dingen moeten gebeuren, maar wij menen oprecht dat we die maatregelen ook nemen.'

Rutte wees er dinsdag op dat de Raad van State elk jaar opnieuw kritisch is, wat goed is om het kabinet scherp te houden. Maar het kabinet houdt vast aan zijn koers om de staatsfinanciën op orde te brengen en daarnaast te proberen de economische groei aan te wakkeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden