Rutte moet veiligheid en stabiliteit bieden, ook voor de Groningers

"We mogen nu toch van Rutte verwachten dat hij in elk geval Annemarie Heite, gedupeerde uit de documentaire De Stille Beving', gaat bezoekenBeeld Anp

De overheid en de Nam hebben te weinig rekening gehouden met de mensen in het gaswinningsgebied, vindt Trouw-lezer Herman de Muinck uit Zuidlaren. Hij verwacht van het toekomstige kabinet veiligheid voor alle Nederlanders, dus ook voor de mensen in het noorden. 

Mark Rutte lijkt straks te kunnen beginnen met zijn derde kabinet. Rond de verkiezingen van 15 maart hoorde ik hem zeggen dat het volgende kabinet meer aandacht moet schenken aan vertrouwen, veiligheid en stabiliteit voor iedereen.

Bij deze woorden moest ik spontaan denken aan de televisiedocumentaire 'De Stille Beving'. Daarin wordt indrukwekkend het gevoel van onmacht, onveiligheid en onzekerheid verbeeld en verwoord door mensen die boven het Groningse gasveld wonen. 

Door de aanhoudende gaswinning komen daar steeds vaker bevingen voor. Hierdoor hebben de bewoners van dit landsdeel meer dan gemiddeld moeten inleveren op de waarde van hun onroerend goed en is hun gevoel van veiligheid, stabiliteit en vertrouwen in de overheid grotendeels verloren geraakt.

Voor de verkiezingen heeft Rutte de toezegging gedaan om hierover na 15 maart in gesprek te gaan met gedupeerde en verontruste Groningers. We mogen nu toch van hem verwachten dat hij in elk geval Annemarie Heite, gedupeerde uit de documentaire, gaat bezoeken. Hij kan dan zien en horen hoe en waarom in de afgelopen vijf jaar de gaswinning is uitgegroeid tot een groot probleem van het Noorden. 

Nog belangrijker is zijn antwoord op de vraag hoe hij dit groeiende probleem van de gaswinning wil aanpakken. Voor de bewoners van het gaswinningsgebied heeft herstel van vertrouwen in de overheid en de Nam namelijk alleen een kans van slagen als de overheid en de Nam ook hun volle verantwoordelijkheid willen nemen voor het jarenlang gevoerde beleid van steeds meer gaswinning. Tegen het advies van Staatstoezicht op de Mijnen, de toezichthouder, is in 2013 zelfs een recordhoeveelheid gas gewonnen met alle kwalijke gevolgen nadien.

Daarmee hebben de overheid en de Nam duidelijk laten zien onvoldoende rekening te hebben gehouden met de belangen en de veiligheid van de mensen in het gaswinningsgebied. De overheid en de Nam zullen veel duidelijker moeten aangeven hoe ze de veiligheid en stabiliteit in het gaswinningsgebied willen en kunnen herstellen. Tot slot zullen overheid en Nam de waardevermindering van het onroerend goed en alle schade in het gaswinningsgebied veel sneller en beter moeten vergoeden.

Van het kabinet-Rutte III verwacht ik veiligheid en stabiliteit voor alle Nederlanders, dus ook voor de mensen in het noorden van Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden