Rutte: missieleider Aalbersberg terug naar Oekraïne

Hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg vertrekt deze week weer richting Oekraïne. Beeld ANP
Hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg vertrekt deze week weer richting Oekraïne.Beeld ANP

De leider van de repatriëringsmissie, de Amsterdamse politiecommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg, keert morgen terug naar Oekraïne. Dat zei premier Mark Rutte in een reactie op het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) over de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne.

De premier zei dat hij vanochtend contact heeft gehad met de Australische premier Tony Abbott en de Maleisische premier Najib Razak. 'Als de situatie het maar even toelaat staan onze mensen klaar om af te reizen.' Het kabinet heeft steeds gezegd de repatriëringsmissie te hervatten zodra de veiligheidssituatie in het gebied stabiel is. De missie werd begin augustus na ongeveer een week zoeken in het rampgebied afgebroken vanwege de veiligheid en de angst voor een Russische inval in het oosten van Oekraïne.

Rutte zei verder dat de presentatie van het rapport van de OVV 'opnieuw een zeer verdrietig en moeilijk moment' is. Achter de feiten in het rapport gaat 'een groot persoonlijk verlies schuil'. Rutte noemde het goed dat we nu weten dat de vlucht normaal verliep tot het moment dat van buitenaf de inslag in het vliegtuig plaatsvond.

Enkele nabestaanden zagen kans eind juli de crashsite van MH17 te bezoeken. Het echtpaar Dyczynski zit hier op een brokstuk. Beeld reuters
Enkele nabestaanden zagen kans eind juli de crashsite van MH17 te bezoeken. Het echtpaar Dyczynski zit hier op een brokstuk.Beeld reuters

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden