Rutte likt te veel

„U wilt de maagzuurremmers uit het zorgpakket”, bitste Balkenende met een streng gezicht. Cohen zei er weinig op terug, maar aan zijn gepijnigde gelaatsuitdrukking te zien zou het heel best kunnen dat de PvdA de komende weken de zoveelste draai maakt: ten bate van de eigen lijsttrekker blijven zuurremmers ín het pakket. Waar ben ik in terecht gekomen, moet Cohen afgelopen zondagavond hebben gedacht. In de showroom van een autodealer? Op een standwerkersconcours?

Wat het meest opviel: Balkenende ligt eruit. De twee- of driestrijd die in de media is voorspeld, werd tijdens het RTL-lijsttrekkersdebat al zichtbaar. Bij de één-op-één-gesprekken waarvoor de lijsttrekkers elkaar mochten uitnodigen, zat de premier er als een muurbloempje bij. Wilders koos voor Cohen en Rutte eveneens. Uiteindelijk nam Balkenende zelf maar het initiatief om met Rutte de degens te kruisen.

De regie van Frits Wester tijdens die onderonsjes liet te wensen over, waardoor het treffen ontaardde in een kakofonie. Misschien de volgende keer toch maar de stopwatch hanteren. Maandagavond keek een groepje journalisten en politici in ’Wat kiest Nederland’ (RTL 4) terug op het debat, en ook dat werd weer een gekakel. Zozeer zelfs dat NOS-verslaggeefster Dominique van der Heyde, als enige vrouw in het gezelschap, er nauwelijks aan te pas kwam. Amusant was het commentaar van de Amerikaanse deskundige. „Dat háár”, riep hij bijna wanhopig toen hij de beeltenis van Wilders zag. En bij Rutte: „Die likt te veel met zijn tong”. Wat zou dat zijn? Machtshonger?

Veel verkiezingsprogramma’s de komende weken. Zo gaat Paul Rosenmöller voor de Ikon de lijsttrekkers interviewen. Maar eerst rondde hij zondagavond zijn serie over Afrika af. Het laatste deel was eigenlijk het beste van de hele reeks. Wat niemand had verwacht dreigt in Zuid-Afrika te gebeuren: een nieuwe apartheid, dit keer zwart tegen blank. Toch leed ook de slotuitzending aan het manco waaronder de hele serie gebukt ging: de geforceerde link met het aanstaande WK voetbal in Zuid-Afrika. Zo werd de slotaflevering geheel verprutst door het onbenullige afsluitende commentaar van Ruud Krol, trainer van Orlando Pirates. Het kan in Zuid-Afrika alle kanten opgaan, maar waarschijnlijk komt het allemaal wel goed. Zoiets.

Er zat nog meer hypotheek op ’Paul Rosenmöller en het hart van Afrika’. IKV Pax Christi, het Rode Kruis en andere liefdadigheidsorganisaties steunden de serie en dat leidde tot bezoekjes van Rosenmöller aan een vredesdorp hier en een opvangkamp daar. Maar hét verhaal dat nu over Afrika moet worden verteld bleef bij Rosenmöller buiten beeld. Het werelddeel wordt voor de tweede keer gekoloniseerd, dit keer door China. Het land heeft zich op grote schaal toegang verschaft tot de Afrikaanse grondstoffenvoorraden, en de bevolking plukt daar nauwelijks vruchten van. Erger, volgens Jonathan Holslag, China-onderzoeksdirecteur van de Vrije Universiteit Brussel, verhindert de Aziatische reus met zijn Afrika-offensief het ontstaan van democratie, goed bestuur en een assertieve middenklasse in het geteisterde continent. Dat Rosenmöller hier met geen woord over heeft gerept, is, zeker gezien de grote betrokkenheid die hij vanaf Mao met China heeft getoond, onbegrijpelijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden