Rutte: landen moeten uit de eurozone kunnen stappen

Mark rutte met Hella Thorning-Schmidt van Denemarken Beeld epa
Mark rutte met Hella Thorning-Schmidt van DenemarkenBeeld epa

Landen die de eurozone willen verlaten, moeten daar ook de mogelijkheid toe krijgen. Premier Mark Rutte liet zich vorig jaar al eens ontvallen een voorstander te zijn van een exit clausule, en herhaalde deze wens vandaag op het internationale podium van het World Economic Forum in Davos.

Rutte debatteerde met zijn collega's Mario Monti (Italië), Enda Kenny (Ierland) en Helle Thorning-Schmidt (Denemarken), die hij opvallend genoeg telkens bij de voornaam aansprak. De premier zei te streven naar een eurozone die intact blijft. "Tegelijkertijd kun je nooit voorspellen of een land de eurozone wil verlaten. Ik denk dat dat mogelijk moet zijn."

Rutte was vorig jaar september de eerste regeringsleider die openlijk sprak over de mogelijkheid om de eurozone te verlaten. Hij herhaalde dit afgelopen december tijdens een debat in de Tweede Kamer, waar hij de evergreen Hotel California van The Eagles aanhaalde. "Je kunt inchecken, maar nooit meer weg gaan", zei de premier ook vandaag tegenover zijn internationale toehoorders.

Uiteraard staat vandaag de referendumtoespraak van de Britse premier David Cameron centraal op het prestigieuze forum. Ook Rutte kreeg er vragen over. Volgens de premier zou Groot-Brittannië zonder lidmaatschap van de EU een geïsoleerd eiland worden tussen Europa en de Verenigde Staten. Een eiland dat geen deel zou zijn van één van die twee continenten. "We willen niet alleen dat Groot-Brittannië in de EU blijft, we willen ook dat ze daar een actieve rol spelen," zo was Rutte duidelijk over de toekomst van de Britten.

Net als Groot-Brittannië ziet Rutte de EU vooral als een gezamenlijke markt. Het idee van een politieke unie spreekt hem minder aan. De Deense premier Thorning-Schmidt noemde de discussie die nu door Cameron is aangezwengeld 'volkomen legitiem'. "Er zijn vragen die gesteld moeten worden over hoe we Europa besturen. Elke morgen moeten we opstaan en ons afvragen of we publiek geld op de juiste manier besteden."

Rutte benadrukte dat de discussie vooral moet gaan over welke taken op nationaal en welke op Europees niveau geregeld moeten worden. Hij herhaalde tegen allerlei opt-out-regelingen voor individuele staten te zijn. Een akkoord moet voor alle 27 landen gelden.

De Italiaanse premier Monti, geen voorstander van het referendum, prees wel de manier waarop Cameron de volksraadpleging wil organiseren. "Als mensen de vraag krijgen voorgelegd, is het belangrijk dat zij de volledige vraag krijgen. Willen ze lid blijven van de EU of niet?"

Tijdens het debat deed Rutte een beroep op landen als het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden om 'zeer actief' te zijn in de EU. Die landen hebben duidelijke ideeën om de groeimotor in de EU weer aan de praat te krijgen.

Europa moet meer tijd gaan besteden aan het weer op gang brengen van de economische groei om zo de welvaart te verhogen. Volgens Rutte kan het frustrerend zijn dat veel debatten in de eurozone en in de EU zo vaak gaan over de problemen die er zijn. Juist nu moeten we weer meer gaan kijken naar groei en het vergroten van de werkgelegenheid, aldus de premier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden