Rutte laakt ‘domme opmerking’ Wiebes

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Beeld ANP

“Het was een ongelofelijk domme opmerking.” Premier Mark Rutte was vrijdag niet mals over de verspreking van minister Eric Wiebes van economische zaken, op bezoek in Groningen. Die had de beving van woensdagochtend met een zwaarte van 3,4 een ‘bevinkje’ genoemd.

Rutte: “Ik kan me voorstellen dat je op zo’n lange dag onder druk staat. Maar deze opmerking was natuurlijk erg ongepast.” Volgens de premier is de zaak nu afgedaan, in het vervolg van zijn persconferentie wilde hij het vooral over de aardbeving zelf hebben: “In Groningen heerst boosheid, en moedeloosheid,” zei de premier. “Dat beseffen we als kabinet maar al te goed.”

Donderdag was Wiebes met collega Kajsa Ollongren (binnenlandse zaken) op bezoek in het getroffen gebied. Toen hem door RTV Noord gevraagd werd of hij de regio meer kon bieden dan beloftes, antwoordde hij: “De versnellingsmaatregelen gaan we over twee weken bespreken. Als we dat nu allemaal moesten doen aan de hand van één bevinkje, zou dat ronduit armetierig zijn geweest.”

Donderdagavond, en vrijdagochtend opnieuw, putte Wiebes zich uit in excuses. “Een stomme verspreking”, noemde hij het. Maar veel goed kan de minister niet meer doen in Groningen, sinds de versterking van huizen stil is komen te liggen. De Tweede Kamer stoort zich ook geregeld aan de soms laconieke houding van de minister. SP-Kamerlid Sandra Beckerman tweette: “Bevinkje?! Groningen heeft barmhartige leiders nodig, geen kille bureaucraten.”

Volgens Rutte maakte de beving nogmaals de noodzaak duidelijk om met de gaswinning te stoppen. Het terugdringen van de gaswinning loopt voor op schema. De premier zei dat het kabinet wil onderzoeken of de gaskraan eerder dan 2030 helemaal dicht kan. Volgende week komt het Staatstoezicht op de Mijnen met een analyse van de aardbeving van woensdag. Dan beslist Wiebes of er verdere maatregelen genomen moeten worden.

Lees ook:

Minister bezoekt aardbevingsgebied: ‘Hee Wiebes, je neus groeit!’

De dag na de aardbeving in Westerwijtwerd praten ministers Wiebes en Ollongren in het dorp met bewoners van het Groninger beefgebied. 

‘Na Huizinge bleef het een hele tijd rustig, en toen dacht ik: misschien is het nu wel klaar’

In Westerwijtwerd, het epicentrum van de aardbeving, hangen de vlaggen halfstok.‘Het was alsof er een heel zware vrachtwagen de straat door denderde.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden