'Rutte komt in Parijs niet geloofwaardig over'

Premier Mark Rutte tijdens zijn toespraak op de klimaattop. Beeld anp
Premier Mark Rutte tijdens zijn toespraak op de klimaattop.Beeld anp

Belangenorganisaties reageren teleurgesteld op de toespraak die premier Mark Rutte gisteren hield tijdens de VN-klimaattop in Parijs. Rutte pleitte voor vergroting van het maatschappelijk draagvlak voor klimaatbeleid, door NGO's, wetenschap en het bedrijfsleven erbij te betrekken. Vier reacties van Nederlanders die erbij waren in Parijs toen Rutte zijn speech hield.

Joop Bouma

Milieudefensie
Volgens Milieudefensie moet Rutte zijn verantwoordelijkheid als minister-president niet afschuiven op de samenleving. Ike Teuling, campagneleider energie en klimaat: "Rutte kwam naar Parijs met een magere Nederlandse inzet van veertig procent CO2-reductie, ondanks dat vorige week tijdens het Kamerdebat over de klimaattop duidelijk werd dat er een politieke meerderheid is voor een verhoging van de inzet naar 55 procent. De minister-president had de kans om van Nederland weer een koploper te maken maar laat deze kans glippen. Met het maatschappelijk draagvlak voor klimaatbeleid zit het wel goed, het is juist deze regering die achterloopt."

Oxfam Novib
Klimaatexpert Marita Hutjes van Oxfam Novib: "Rutte benadrukte dat samenwerking essentieel is om het klimaatprobleem op te lossen. Hij heeft gelijk, niemand kan klimaatverandering alleen oplossen. Maar er moet ook voldoende geld op de tafel komen voor deze samenwerking. De meest kwetsbare en armste landen moeten niet hoeven te kiezen tussen het inperken van de schade van klimaatverandering enerzijds en economische ontwikkeling, onderwijs en gezondheidzorg anderzijds. De Nederlandse bijdrage aan klimaatfinanciering is pover. Nederland moet haar financiële bijdrage verdubbelen."

Greenpeace
Volgens Faiza Oulahsen, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace zei de premier terecht in zijn speech dat er een grote verantwoordelijkheid ligt bij het bedrijfsleven in de aanpak van klimaatverandering. "Helaas faalt hij in eigen land daar werk van te maken. In gesprekken over het energieakkoord die nu gaande zijn geeft het bedrijfsleven niet thuis. Zolang het Energieakkoord niet wordt uitgevoerd en de kolencentrales blijven draaien, komt Rutte in Parijs niet geloofwaardig over. Rutte verwijst in zijn speech naar het bedrijfsleven. Bij de gesprekken over het energieakkoord doet het bedrijfsleven hetzelfde richting hem. Als we op deze manier doorgaan halen we de doelen in Nederland nooit en blijven we zo onderdeel van het klimaatprobleem in plaats van de oplossing."

MilieuCentraal
Vera Dalm, directeur van voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal: "Rutte roept iedereen op om mee te doen, naast overheden ook bedrijven, steden, organisaties en consumenten zelf. Want acties tegen klimaatverandering moeten echt door iedereen opgepakt worden. Daar heeft hij gelijk in, al is voor een aantal grotere zaken wel degelijk wetgeving en andere afspraken op rijksniveau nodig."

Groen-redacteur Joop Bouma is voor Trouw bij de Klimaattop #COP21 in Parijs. Volg hem via het account @TrouwGroen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden