Rutte kan niet blijven zwijgen over restauratiekosten Gouden Koets

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

De kosten gemoeid met de restauratie van de Gouden Koets, een opknapbeurt die jaren gaat duren, zijn onverwacht onderwerp geworden van een principieel gevecht tussen een meerderheid in de Tweede Kamer en de minister-president.

D66, SP, GroenLinks, PVV en nu ook zijn coalitiepartner PvdA willen van hem inzage in de toekomstige rekeningen van de restaurateurs. Niet in de eerste plaats vanwege grote zorgen over het prijskaartje. Want de restauratie moet toch gebeuren en 'het koningshuis mag best wat kosten', zoals D66-fractieleider Alexander Pechtold het uitdrukt. Tegelijk stelt Pechtold vast dat transparantie de uitgaven van het koningshuis minder vatbaar maken voor kritiek.

Omgekeerd, geheimzinnigheid over deze kostenpost voor de Koninklijke Stallen kan argwaan wekken. En het koningshuis onnodig beschadigen.

Niet elke euro die de koning uitgeeft hoeft onderwerp te zijn van publiek debat. Wanneer wij ons staatshoofd volgens de regels van erfopvolging levenslang opsluiten in een gouden kooi, dan moeten aan dat staatshoofd ook persoonlijk vrijheden worden gegund. De Grondwet regelt gelukkig dat de koning binnen de grenzen van zijn begroting de vrijheid heeft zelf te bepalen hoe hij zijn 'Huis' inricht.

Precies op dat artikel 41 van de Grondwet beroept premier Rutte zich, wanneer hij in antwoord op schriftelijke Kamervragen zijn mond stijf gesloten houdt over de prijs van deze restauratie.

De Gouden Koets was in 1898 een geschenk van de Amsterdamse bevolking aan de jonge koningin Wilhelmina. Blijkbaar redeneert Rutte dat de bekendste karos van Nederland behoort tot het privébezit van de koning en daarmee onderdeel is van het 'Huis', dat ons staatshoofd naar eigen goeddunken mag inrichten.

Toch is de geslotenheid van de minister-president in het geval van de Gouden Koets niet op zijn plaats. Dit rijtuig is geen plezierboot, vakantiehuis of een vervoermiddel waarop de koning zijn privébevoegdheden kan botvieren. De Gouden Koets is in de loop der jaren een ornament in ons staatsrecht geworden vanwege de traditionele rijtoer op Prinsjesdag, de dag van de symbolische ontmoeting tussen staatshoofd, parlement en bevolking.

Wanneer belastinggeld wordt gestoken in het rijtuig van ons allemaal, dan dient premier Mark Rutte ook gewoon openheid van zaken te geven over de kosten. Zeker wanneer het parlement daar nadrukkelijk om vraagt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden