Rutte kan in Brussel zijn gang gaan

Verdeelde Tweede Kamer slaagt er niet in premier opdracht mee te geven voor EU-top over crisis

CEES VAN DER LAAN EN LEX OOMKES

Premier Mark Rutte heeft alle vrijheid om vandaag en morgen naar bevind van zaken te handelen in de onderhandelingen met andere regeringsleiders over de aanpak van de Europese crisis. De Tweede Kamer was gisteren te verdeeld om hem met een duidelijke opdracht naar Brussel te sturen.

De fractievoorzitters probeerden gisteren in het debat over de Europese top Rutte te dwingen tot helderheid over de voorstellen van de Europese 'president' Van Rompuy, die in de eurozone de financiële teugels wil aantrekken om de begrotingen van vooral Zuid-Europese landen weer op orde te krijgen. Op dit punt kreeg de Tweede Kamer wel iets meer duidelijkheid van premier Rutte over zijn inzet. Hij herhaalde dat de eurolanden hun begrotingen zelf op orde moeten brengen, de problemen met hun banken zelf moeten oplossen, maar dat daarna ook hij een bankenunie als mogelijkheid ziet.

In de voorstellen van Van Rompuy komt een bankenunie voor. Dat betekent dat er Europees toezicht op banken komt, een apart noodfonds voor banken en een Europees depositogarantiestelsel, gefinancierd door de banken zelf. In de afgelopen dagen werd Rutte van links tot rechts onder vuur genomen omdat hij te veel dan wel te weinig zijn enthousiasme voor deze voorstellen verkondigde. "Het kabinet, dus de premier, moet kleur bekennen. Hij wekt de indruk in Brussel anders de handelen dan in Den Haag", zei CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma. De premier bevestigde dat hij op termijn een bankenunie als mogelijkheid ziet.

In de Kamer ontspon zich opnieuw de discussie of Nederland nu bevoegdheden wil overdragen aan Brussel of niet. Volgens Rutte zitten in de voorstellen van Van Rompuy elementen die een machtsoverdracht aan Brussel betekenen. Hij wil daar niet aan en wees op de aangenomen Kamermotie van ChristenUnie-fractievoorzitter Slob, die dat ook blokkeert. Maar bevoegdheden overdragen over begrotingen valt daar volgen Rutte niet onder. Dat is volgens hem niet meer dan een logisch sluitstuk van de afspraken over de euro en het stabiliteitspact.

In het debat kwam het tot een felle botsing tussen de PvdA en de SP. In een opiniestuk gisteren in NRC Handelsblad viel PvdA-fractievoorzitter Samsom zijn SP-collega Roemer aan over het feit dat diens partij geen steun geeft aan de instelling van een permanent Europees noodfonds. Volgens Samsom betekent dat dat de SP Nederlandse pensioenen in gevaar brengt. Immers, Nederlandse pensioenfondsen hebben ruim 50 miljard euro aan beleggingen in Spanje. Die zouden in gevaar kunnen komen als een Europees noodfonds Spanje niet zou kunnen helpen.

Roemer kwam ook op andere punten in het debat zwaar in de problemen. Hij werd van alle kanten aangevallen op zijn voorstel om de Europese Centrale Bank de problemen van Spanje, Italië en andere landen te laten oplossen door de bank op te dragen staatsleningen op te kopen.

Dat betekent volgens andere fracties dat de centrale bank geld moet bijdrukken, met alle gevaren voor de economie van dien. Roemer kwam niet verder dan de constatering dat het ook maar een noodoplossing is.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden